Fiberföreningen kommer se till att det finns slang från Gällared till din tomtgräns. Därifrån är det du själv som ser till att slangen grävs ned till ditt hus. Vad behöver du då tänka på när du skall ansluta fibern till ditt hus?
I vårt nyare inlägg kan du ladda ner en beskrivning på hur det skall se ut på tomten.
Det finns några anledningar till att du får se till att slangen kommer ner i marken på din tomt. En anledning är att de entreprenadmaskiner som används för att gräva ner nätet är stora och inte passar att ha i trädgården. De ger stora avtryck och dyra återställningkostnader.
Du kan använda dig av ROT-avdrag
Du har dessutom möjlighet att använda dig av ROT-avdraget för att få lägre kostnad om du själv inte anser att du kan lägga ner slangen. Det finns gott om entreprenörer och och andra som tillgång till lämpade maskiner för sådana arbeten.
Hur skall jag gräva ner slangen?
I Robust fiber byggriktlinjer säger det att fiberslangen skall lägga på ett djup på ca 50 centimeter, lite beroende på mark. I park och liknande är det minst 35 centimeter som gäller. Det är klart att det kan vara skönt att få ner slangen en bit så att den inte ligger i riskzonen om du sticker ner något i gräsmatta eller rabatter.
Tänk också på att det runt själva slangen inte skall finnas stora stenar och liknande som kan skada fibern. Det finns risk att stenarna rör sig när det är tjäle.
Slangen får inte brytas. Tänk på att ha en mjuk radie när slangen skall böjas (Robust fibers bygginstruktioner rekommenderar 20 gånger slangens radie som böjradie vilket är ungefär 32 cm). Då blir det inga problem att blåsa in fibern till ditt hus.
Var skall fibern gå in i huset?
Det är upp till dig. Några saker att tänka på är hur du bygger ditt nät i ditt hus. Det kan vara mycket bekvämt med trådlös utrustning och slippa dra sladdar. En rekommendation är ändå att tänka att du skall ha möjlighet att dra sladdar till apparater som är statiska. Exempelvis TV-apparater, extern lagring (hårddiskar eller NAS), kontorsplats osv. Med kabel får du bättre driftsäkerhet och många gångs högsta möjliga hastighet.
Fibern kommer att komma till en mediakonverterare som gör om den optiska signalen till elektrisk. Den kommer att kräva elektriskt ström, vilket också är något att tänka på när du väljer plats.
Det finns ingen ström i fiberuttaget
I fibern finns ingen elektrisk ström, bara ljus, tillskillnad mot fast telefoni idag (som har 48 V i jacket som matas från telestationen). Fördelen här är att åska och annan elektrisk påverkan på telefonledningen till dig kommer försvinna. Idag är många telefoner också anslutna till elnätet. Vid åska finns risken att telefoner och liknande utrustning kan gå sönder när strömpikar går mellan telefonledning och elnätet.
Med fiber slipper du det!
Vad händer vid strömavbrott?
Vid strömavbrott kommer fibern inte att fungera om du inte har ett litet batteri. Ett sådant batteri kallas UPS, uninterruptible power supply, som är en liten låda med eluttag och inbyggt batteri. Den kan köpas i de flesta elektronikaffärer och kostar från 500 kronor och uppåt beroende på storleken på batteriet.
En UPS är något som är bra att ansluta till känslig utrustning. Eftersom det finns ett batteri i kommer den också se till att det som är kopplat till den får en fin och bra ström oavsett vad som händer på elnätet. Kommer det strömpikar eller strömdippar jämnar batteriet ut det, och din utrusning är skyddad.
Det behövs inget stort batteri för att strömförsörja router/mediakonverter under en längre tid, vilket betyder att du kommer kunna surfa vidare och hålla kontakten med omvärlden även när strömmen till ditt hus försvinner.