Just nu gräver Miljöschakt ner fiberslang i vårt område. Senare skall själva fiberkabeln blåsas in i slangen, så bara för att du har fått en slang till huset har du inte fått fiber. Det är ett arbete som Blacklink kommer utföra under våren.
Det finns en annan artikel som beskriver hur fiberkabeln når ditt hus. I det här inlägget kommer du få lära dig mer om själva fiberkabeln.
Fiberkabeln består av flera delar, och den du är mest intresserad av är den lilla tråden som bär ljussignalerna till dig, så du kommer ut på internet.
Tråden brukar beskrivas som hårstråstunn, och på bilden intill ser du en fibertråd som har vit isolering. Det är alltså inte det vita som är fibern, utan det tunna som kommer ut ur det vita till höger.
Tittar du riktigt noga på fibertrådens ände i bilden (klicka på bilden om du vill förstora den) så ser du det röda ljuset. För att öka kapaciteten och skicka flera signaler samtidigt i samma tråd sänds flera olika ljussignaler ut på olika våglängder (olika färger).
Det är en sådan fibertråd som går hela vägen från nodhuset i Gällared och till fiberuttaget på din vägg. Varenda anslutning i nätet har en tråd från nodhuset och hem, och i vår förening betyder det totalt ungefär 250 stycken fibertrådar.
Hur kan de hålla reda på alla trådarna?
Varje fibertråd är isolerad med en färgad isolering så att det går att se vilken fiber som är vilken i ändarna. Fibertrådarna grupperas ihop i en tub, vanligtvis om 8, 12 eller 24 stycken. Det finns tolv färger och för att se skillnad på fler läggs en markering till (ofta ett streck), vilket gör att det går att identifiera varje tråd enskilt i varje tub. Tuben i sig är också färgkodad, så att varje fibertråd i kabeln kan hittas.
Som exempel säger vi att den fibertråd som går till dig har röd isolering och ligger i den bruna tuben i fiberkabeln.
På bilden ser du också kärnan, som ger stabilitet till de sköra fibertrådarna, både för böjning och när det blir drag i kabeln.
288 fiber i en kabeldiameter på 9,5 millimeter
I en kabel som är under 1 cm i diameter kan det rymmas 288 fibertrådar. Varje tub har då en diameter på 1,35 mm, och det är 24 tuber med 12 fibertrådar i varje tub. Det betyder att en enda kabel skulle kunna rymma alla våra medlemmars anslutningar.
Ett annat exempel på kabel är en på 7 mm i diameter med 8 tuber med vardera 24 fibertrådar vilket ger totalt 192 stycken.
En tub tas ut i kopplingsskåpet
När en fiberkabel når ett kopplingsskåp skalas ytterhöljet av så att tuberna görs tillgängliga. Därefter kan en tub öppnas och fibertrådar kan tas fram för att svetsas ihop med ledningen som går till ditt hus. Den ledningen har vanligtvis 2 eller 4 fibertrådar. De andra tuberna/trådarna slingas i kopplingsskåpet och går vidare utan att behöva skarvas.
Alla kablar och skarvar dokumenteras noga. Det finns listor med vilken kabel, vilken tub och vilken tråd som används i vilket kopplingsskåp för att nå dig, hela vägen från nodhuset till ditt fiberuttag. I dokumentationen motsvaras varje färg av en siffra för att göra det mer tydligt och lättläst.
Färre skarvar ger bättre signal
Det är alltså bara de trådar som verkligen behöver svetsas som kapas, alla de andra lämnas intakta så långt det går. Det gör att antalet skarvar minimeras, vilket är bra för signalstyrkan. Varje skarv dämpar signalen något, därför vill man begränsa de till så få det går.
Signalen i en fiberkabel med standardutrustning i ändarna (mediekonverterare hos dig och switch i nodhus) brukar beräknas att nå 20 km.
Blacklink skall räkna på alla trådar
Som du förstår är det en del att räkna på så att rätt tråd i rätt kabel skall nå dig. Genom att vara lite finurlig går det också minska antalet skarvar och ha lagom många fibertrådar i kabeln. Det är onödigt att överdimensionera, för ju fler trådar det är i en kabel desto dyrare är den. Samtidigt blåser vi in fiber med viss överkapacitet för att kunna komplettera nätet med fler anslutningar i framtiden.
Projektörer hos vår fiberentreprenör Blacklink Networks räknar nu så att vi får rätt kablar överallt, och när det är gjort kan arbetet med att blåsa fibern komma igång.