Forskare på 5G-teknik, Telia och Telenor säger att du behöver fiber

 

– Vi kommer i framtiden se en enorm ökning av datamängden. Vi klarar inte av att överföra den stora mängden data med nuvarande system och vi behöver bygga ut fiber samtidigt som vi kompletterar med 5G, säger professrn Fredrik Tufvesson som forskar på nästa generations mobila bredband.

Citatet är hämtat från en artikel hos SVT i en intervju med Fredrik Tufvesson som är en i det världsledande teamet när det gäller utvecklingen av 5G-tekniken på Lund Universitet. Budskapet är tydligt. Vi behöver både och!

I Ny Teknik uttalade sig Björn Berg på Telia och svaret blev det samma.

– Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia

Vi pratar alltså om att Telia och Telenor, som bygger det mobila nätet i Sverige, och en av världens främste forskare kring 5G, uppmanar dig att skaffa fiber.

 I en artikel hos Byggahus.com berättar Mats Lundbäck som är teknisk chef hos Telia om skillnaderna mellan fiber och 5G:

– Det som är viktigt att förstå är att när du har fiber har du en egen lina rakt in i huset, du delar inte den med någon annan. Mobilt bredband har den stora fördelen att du kan vara mobil, men du delar alltid uppkopplingen med andra som befinner sig i området.

sin blogg skriver Magnus Österman som är nätexpert på Telenor:

– En annan fråga som jag får med jämna mellanrum är också om 5G är en bra ersättning för fast bredband. Där är mitt svar ett tydligt nej. Hastigheterna för 5G kan mycket väl tillgodose de mest krävande aktiviteterna för hemmet, som att t.ex. streama film. Däremot är kapaciteten mer begränsad och variationen i hastighet är större i mobila nät jämfört med de fasta – i synnerhet fiber.

För att 5G skall kunna fungera så kommer det kräva fler master som står tätare eftersom man går upp i frekvenser. De frekvenserna når inte lika långt. Vi pratar jättetätt. För att få den snabba hastigheten måste 5G-masten dessutom ha ett fibernät i botten för att fungera.

5G kommer vara väldigt viktigt för oss på landsbygden, och det som ett komplement till den fiber. Det är inte antingen eller, utan både och som gäller.