Så gick fiberbygget till

Här hittar du alla rapporter om bygget av fibernätet som beskriver hur bygget fortlöpte.

Grävmaskinerna kom den 4:e september 2017 vid Åsen, och slutade vid Vismered den 4:e september 2018. Efter det arbetades det några veckor till med att blåsa in, svetsa och installera fiber.

Rapporterna är i datumordning, med det äldsta först, hela vägen genom hela bygget till färdigt nät under hösten 2018.

Byafiber - Första sträckan

Nu är det dags att börja att bygga fibernätet, och som vi berättat börjar vi vid Åsen, och arbetar upp förbi Buskabygd, Lunnabol, Hässelia, Låghult till Lilla Backa.

Desto smidigare det går för maskinlaget, ju lägre pris kommer vi att få. Du och jag kan alltså påverka priset genom att göra det så lätt som möjligt för grävarna att ta sig fram, och se till att det blir få stopp.

Du som bor utmed sträckan kommer att kontaktas inom kort, men redan nu kan du göra mycket.

Markera det du har i marken

Som vi skrev i mejlet vill vi gärna att du som bor på den sträckan passar på att markera det du har som finns under marken. Dräneringar, vattenledningar, avlopp, elledningar eller vad det nu kan vara. Sätt en pinne med målad topp eller snitsel-/märkband.

Hjälp till med hinder på vägen

Vi kan också hjälpas åt genom att se till att det inte blir stopp vid andra hinder. På något ställe kan det blir bäst för dig att gå på ett ställe där vi behöver passera ett stängsel. För att undvika stopptid är det bra om vi kan se till att stängslet inte är ett hinder när maskinen kommer.

Markera var du skall ha slangen i trädgården

Markera var din slang kommer gå in i trädgården så att maskinlaget vet det. Du kommer att bli kontaktad, men du kan förbereda dig redan nu.

För dig som vill förbereda din trädgård och var du skall gå in i huset kan läsa och få svar bland några andra artiklar här på vår webbsida.

Har du frågor?

Som sagt var kommer du att som bor utmed sträckan att kontaktas, och då har du möjlighet att tipsa oss om vilken sträckning maskinlaget skall välja för att kunna lägga ner vår fiber på bäst sätt. Du är den som kan mest i området.

Har du frågor kan du skicka e-post till kontakt@byafiber.se.

/ byggnytt, Information

Nästan på veckan 5 år efter att föreningen bildades har grävmaskinerna anlänt till området för att bygga vårt fibernät. Byafiber hälsar Jan, Ulrika och Claes från Miljöschakt välkomna till vår bygd.

Arbetet påbörjas vid Åsen och kommer slingra sig upp över Böket, Buskabygd, Hässelia och Gunnlered. Vi kommer göra avstickare till Lunnbo och Låghult.

De är två maskiner igång just nu. Jan kör en bandgrävare och Claes en hjulgrävare. Ulrika håller koll så att de är på rätt ställe, får kopplingsskåp där de skall vara och att arbetet flyter på.

I din trädgård

Vi har samlat information om hur du skall göra i din trädgård på en egen sida.

/ byggnytt, Information

Meter för meter grävs fiberslangen ner av Miljöschakt. Fast hur går det till? Här är en film som visar när Jan, Ulrika och Claes gräver ner slangen hos oss.

/ byggnytt, fiberkunskap, Information

Nu har Miljöschakt grävt ner slangen i den första delsträckan för vårt fibernät. Det  är bara några få fastighetsägare som skall gräva in sin slang till huset, sedan skulle vi kunna börja blåsa fiber i det området.

Thomas Hasselberg bjuder på några bilder när Miljöschakt passerade Gunnlered för någon vecka sedan.

Det är sträckan från Åsen via Gunnlered/Låghult upp till Kärnebygdvägen som grävts ner. Maskinerna har  fortsatt sitt arbete i Lilla backa.

 

Grävning tidig morgon i Klackebo

I mörkret ute i skogen hörs maskinerna arbeta på från tidig morgon. Meter för meter av fiberslangen grävs ner.

Idag avslutas arbetet i Klackebo och Lilla backa för att senare ta sig vidare mot Skärshult.

Från Skärshult fortsätter arbetslaget norr ut, och gör klart några korta sträckor för den slang som lagts ner utmed vägen mellan Gällared och Kärnebygd. Senare går arbetet vidare ännu mer norr ut från Bålabron mot Brokared och Bossflaten.

Blåsning på väg

Nu när vi har några sektioner av fiberslangen färdig i marken är vi sugna på att få igång blåsning av fiber. Det krävs lite mer planering för att få rätt fiberkabel med rätt antal fibertrådar på rätt plats. Det handlar om exakt vilken fibertråd i en fiberkabel som skall svetsas ihop och i vilket skåp. Planeringen är viktig för att vi skall ha rätt kapacitet i nätet även för framtiden, och för att vi skall vara ekonomiska när vi bygger så att vi håller vårt pris nere.

Noden skall på plats

Parallellt pågår ett febrilt arbete med att få noden i Gällared på plats. Rätt nodhus skall väljas och vi skall ordna el och så vidare. Vi vill ha noden på plats så snart som möjligt för att ha möjligheten att köra igång delar av nätet efterhand. Vi kommer träffa entreprenörerna och IP-Only för att se hur vi kan lösa det, Självklart måste vi ha klart med fiberkabel till noden innan det går att driftsätta något, så vi får se till att skynda på arbetet från Lilla backa och söder ut till Gällared så att det går att koppla in det som är byggt (allt utgår från Gällared).

 

 

Nu börjar grävningen vid Bålabron

Under nästa vecka påbörjas nästa sträcka av fibernätet att byggas. Arbetet börjar vi Bålabron och kommer gå vidare via Björshult till Lunnagård med en avstickare till Bolsteråsen.

I början av veckan är det en begränsad arbetsstyrka som kommer göra färdigt lite kring Stora backa/Backa hage och lite ingrävningar innan de börjar vid Bålabron. Miljöschakt är måna om att göra ett bra jobb innan de beger sig vidare, och är det något som inte stämmer får ni gärna skicka ett mejl till kontakt@byafiber.se så skall vi se till att ordna det.

Blacklink räknar på fiberkabel

Just nu pågår diskussioner med Blacklink så att vi får ett riktigt bra nodhus/teknikbod. Vi vill ha något som skall fungera att expandera i, och som ger robust drift. Vi har också diskuterat fiberblåsning med Blacklink, som sitter och räkna på så att vi får rätt fiberkabel på rätt ställe. De vill begränsa antalet skarvar till ditt hus för att garantera att det blir bra signalnivåer, och att det finns möjlighet att expandera nätet om det byggs i området.

IP-Only har varit på besök

Vi har haft IP-Only på besök och börjat diskutera deras leverans, och hur vi kan göra det. De ligger i startgroparna och här ligger det på oss att bara få upp nodhus och fiber i slangarna hela vägen till husen så skall det gå att komma igång.

Faktura att betala sista november

Alla medlemmar skall ha fått en faktura för delinbetalning av insatsen med sista betalningsdag den 30:e november. Har du inte fått det hör av dig till ekonomi@byafiber.se.

 

/ byggnytt, Information

Just nu arbetar maskiner sig från Bålabron upp mot Björshult. En sträcka som bjuder på en del motstånd, men det stoppar inte gänget från Miljöschakt som ger allt för att vi skall få ett bra fibernät.

På filmklippet ser ni tre maskiner i gång. Först har de dragit tjälkroken i marken och då märkt av en del stora stenar och klippa. Där går det inte att plöja ner fiberslangen. Det är viktigt att vi får ner slangen som fibern skall gå i ordentligt, och grävarna anstränger sig för att det skall bli bra.

lang som är skuren ner i en klippaÄr det mindre klippor använder Claes en hydraulhammare på maskinen som knackar stenen så att slangen kan läggas tillräckligt djupt.

Är det en lite längre sträcka eller om det är svårt att komma tillräckligt djupt skärs två skåror i berget. Sedan knäcks stenen ur så att det blir ett smalt och djupt spår som exempelvis inga piggar från kedjorna på en skogsmaskiner når ner i.

På bilden ser du en klippa där de valt att skära ner ett spår. Slangen ligger i, med märk-/sökband på. Innan det är klart kommer slangen träs igenom en extra skyddslang. Sedan fylls skåran med grus.

Kap med diamantklinga för att göra skåra till fiberSkåran skärs med en kap som försetts med diamantklinga som kan såga i sten. Klingan kyls med vatten medan de sågar.

Två parallella skåror sågas, sedan går det oftast att sätta i en kil och slå ett slag med en slägghammare så bryts stenen i spåret bort.

Med tanke på att vi bygger ett nät som skall fungera i 40-50 år så är det viktigt att ta sig tid att göra det ordentligt. Vi som är medlemmar i Byafiber äger nätet, och vi ser till att det blir ett robust och driftsäkert fibernät.

 

/ byggnytt, fiberkunskap, Information

Tack Lennart för hjälpen att flytta slangTack till Lennart i Bossflaten som ryckte ut på fem minuters varsel och hjälpte till att flytta några slangtrummor till samförläggningen med el i Bossflaten när Miljöschakt var på kurs.

Passar också på att skicka ett tack till alla andra som hjälpt till så att fibergrävningen gått smidigt. Ni är flera från Åsen till Lilla backa och hela vägen upp till Brokared. Ni hjälper till med att ha rastkoja hos er, platser att tippa sten och tipsar om var det är bästa att gå fram och sätta skåp.

Tack!

/ byggnytt, Information

 Den nordligaste utpostenIdag har bygget nått den nordligaste utposten av fibernätet då Miljöschakt blev klara med grävning till sista huset inne vid Brokared, inte långt från gränsen till Västra Götaland.

Nu drar entreprenörerna vidare till Bossflaten där de skall gå ut med två sträckor. Eon håller på med ett arbete att gräva ner elkabel i Bossflaten, och vi har samförlagt fiberslang med dem. Vårt grävgäng tar nu vid och ser till att fiberslangen når Bolsteråsen och Svedjorna.

Efter det kommer vi att knyta ihop Bossflaten med Brokared och Lunnagård. Sedan kommer de arbeta sig söder ut och ta hand om delar som finns kvar från slangen utmed Kärnebygdvägen.

Slutligen kommer de hamna vid Knarrhult för att ta sig in till Häljared via Holkakulla. Det betyder att ni som bor i det området gör rätt i att börja förbereda er för att ta emot entreprenörerna, och passa på att markera ut allt som de behöver känna till (dräneringar, ledningar och annat) så att det inte göms i snön.

Arbete på väg 830Nu har arbetet med att binda ihop fibernätet i Bossfalten och Brokared med matningen som kommer via Lunnagård.

Det betyder att Miljöschakt gräver utmed Trafikverkets väg med nummer 830, vilket ställer lite extra krav. Bland annat det finns Trafikanordningsplan, TA-plan, som gräventreprenören ansöker om och Trafikverket skall godkänna. Det handlar om att arbetet skall gå säkert till på vägen. TA-planen har varit godkänd ett tag, och nu har den aktiverats.

Inte samma tillstånd som för att gräva ner fiber

 Miljöschakt förbereder arbete enligt TA-plan
Miljöschakt förbereder arbete enligt TA-plan

Tidigare har vi fått tillstånd att gräva ner fiber utmed väg 830, som är något annat än TA-planen som nämndes tidigare.

När vi lägger fiberslang i vägområdet vid en Trafikverketväg kostar det oss extra per meter. Beroende på om slangen läggs i bakslänt, eller mellan dikesbotten och väg är det olika kostnader. Denna kostnad är inte bidragsberättigad, så det finns flera anledningar att fundera innan vi gör arbete i ett vägområde som tillhör Trafikverket.

Anledningen till att Trafikverket tar ut en avgift är att det anser att det ger ökade underhållskostnader för vägen.

Lagom till årets slut gör Miljöschakt de första tryckningarna under väg i sitt arbete. Byafiber har varit på tårna och fått rör lagda under vägar när de renoverats de senaste åren, så hittills har vi sluppit tryckningar. Mellan Bossflaten och Lunnagård behövdes två tryckningar, vilka nu har utförts.

Miljöschakt har gjort två tryckningar, en vid Asmundsgården och en vid Brokared. De har använt en så kallad ”jordraket”. Jordraketen går endast rakt fram, och därför måste man gräva hål på vardera sida om vägen för att hamna på rätt djup. Med hjälp av tryckluft knackar sig jordraketen genom marken, och efter sig har jordraketen en vajer som drar med sig ett rör i vilken fiberslang sedan kan dras.Tryckning under väg med jordraketEn jordraket passar bra på sträckor upp till cirka 15 meter, och jordar som inte har för mycket sten. En nackdel är att det inte går att ha full kontroll på riktningen för jordraketen. Är det stora stenar kan den stanna eller ändra riktning.

Det finns också styrd tryckning med full kontroll på tryckningen. Det går även att trycka under marken som en böjd banan. Kostnaden för själva tryckningen skiljer inte så mycket mot jordraket, däremot är etableringskostnaden för maskinen betydligt högre. Själva maskinen som styr den typen av borr tar också stor plats, vilket ställer lite större krav på ytan där borrningen börjar ifrån än vid användning av jordraket.

 

 

2017 slutar med att det bara är att ansluta slangen vid Lunnagård så sitter det ihop med  Bossflaten och Brokared. 

Det gryr i fiberland

Det blir ett bra sätt att börja det nya året på. Nu kommer Miljöschakt snart att flytta till Knarrhult/Häljared och gräva ner slang där.

Det som återstår vid Bossflatenområdet är att ansluta Ekhuset, något som görs i en samförläggning med Eon/EKB. Det är ett arbete som var planerat att vara avslutat till sista december, men som drar ut lite på tiden. En spännande del där är en sjökabel som skall läggs över Bossjön tillsammans med elkabel för att nå till Ekhusen.

Småplock på vägen tillbaka

På väg från de norra delarna av nätet kommer Miljöschakt att under ett antal dagar göra småjobb här och där. Det är några ingrävningar som skall slutföras, några kopplingsskåp vid tidigare samförläggningar som skall sättas upp, och titta över återställningen så att det ser bra ut innan de lämnar området.

Från Häljared via Holkakulla och Knarrhult till Hägnen

Grävning runt Haxered Knarrhult Gällared

Någon vecka in på det nya året ger de sig i kast med nästa längre sträcka, som blir Böket via Häljared, Holkakulla och Knarrhult som sedan når ut till Kärnebygdvägen vid Hägnen.

För dig som bor där gäller det att markera vad du vill ha in fiberslangen i trädgården, var du har dräneringar, vägtrummor eventuella egna elledningar och annat dolt i marken.

Därefter är målet att gräva vid Heås och Ekås, sedan Boderås och Lilla Slätt och då skall allt när vara klart från Gällared och norr ut.

Nu har vårt nodhuset kommit till oss, och vi bjudet på lite bilder. Dock dröjer det lite innan det är på plats i Gällared.

Just nu väntar vi på att kommunen skall godkänna vår ansökan om strandskyddsdispens till Lillån. Efter det skall Länsstyrelsen ha tre veckor på sig att lämna remissvar. Sedan kan kommunen ta upp vår ansökan om bygglov. Det behövs bygglov eftersom vårt nodhus är över 2 meter i nock.

Så här ser det ut

Så här ser vårt nodhus. Första bilden är hur det ser ut utvändigt, med extra balk för dörren och ett elmätarskåp på gaveln.

Den andra bilden visar klimatanläggningen och elcentralen inne i noden.

Den tredje bilden visar stativen där all fiber kommer att komma in i nodhuset, till så kallade ODF:er. Bredvid kommer den aktiva fiberutrustningen sitta. De kopplas sedan ihop med en fiberpatch.

/ byggnytt, Information, nodhus

Idag har Acke och Ola från Blacklink Networks börjat blåsa fiber i vårt nät. De börjar med att blåsa in abonnentfiber, dvs från närmsta kopplingsskåp till hus. Idag har de blåst såg gott som klart i Lilla Backa och Brokared.

Det går undan när Acke och Ola är i farten, så ni som ännu inte grävt fiber på tomten från Gällared och norrut gör rätt i att fatta spaden och göra det så snart ni kan.

I det här skedet är det alltså fram till husvägg som gäller, och inte in i huset. Det gör att de kan blåsa fram all fiber nu utan att behöva komma in i ditt hus. Vi vill inte att folk skall behöva sitta hemma och vänta, vilket skulle kunna dröja om de stöter på problem på vägen.  En annan fördel är att eventuell vatten/skit i slangen inte hamnar inne i huset. Se till att ha tillräckligt med slang så att du får så lång fiberkabel som du tänkt dig.

Stammar och svetsar är nästa steg

I nästa steg kommer fiberstammarna att blåsas och därefter skall stammarna svetsas ihop med abonnentfibern och då kan fiberuttaget också sättas inne i ditt hus.

Här är en kort film och några bilder som visar hur det går till att blåsa fiber.Acke gör sig redo för att blåsa fiber

Blåsutrustningen som används för att blåsa fiber

Abonnenter fiber blåses

 

/ byggnytt, Information

Fiberblåsning på gångPå två dagar har Acke och Ola från Blacklink blåst fiber från kopplingsskåp till hus på en total sträcka av 8491 meter, fördelat på 32 hus. Detta utan ett enda blåsstopp, vilket är väldigt glädjande och ett bra kvitto på Miljöschakts arbete med att gräva ner slangen.

Acke och Ola hälsar oss:

Det har varit riktigt roligt att komma igång och jobba i detta nätet och dokumentationen och kartunderlaget har varit kanon att jobba med. Bemötandet utav föreningen har varit kanon och hjälpen vi fick ute på fält var utmärkt!

Riktigt kul avslut på denna veckan och det är inte ofta blåsning kan gå helt utan problem så en stor eloge till grävarna ute i nätet och föreningen för all hjälp med att komma åt fastigheterna!

Ett stort tack till er som hjälpt till så att de kan blåsa till alla hus. På en del ställen har fibern dragits hela vägen in i huset och det har krävt att fiberblåsarna har behövt komma in i huset. Hittills har vi lyckats fixa det, inte minst med hjälp av medlemmar. Meddela oss gärna om det är så att du har dragit in slangen ända in i huset istället för att lämna den utanför, så att vi kan undvika problem vid blåsningen.

Klart i Lilla Backa och Gunnlered

Redan nu har blåsarna gjort klart husen i Lilla Backa och hela vägen därifrån till Åsen. Brokared är nästan klart det också, så det går undan med arbetet. De kommer under nästa vecka att fortsätta med att blåsa abonnentfiber i det områden där Miljöschakt är klara med nedgrävningen av slangen.

 

Grävning startar i EkåsMiljöschakt har gjort klart stråket in till Knarrhult, Holkakulla till Häljared. Nu kommer de ta sig an Heås/Ekås och Boderås.

De kommer tillbaka och skall göra återställning lite senare där. Just nu är det mer risk att förstöra än förbättra.

När Heås/Ekås/Boderås är klara är planen att börja från Gällared och gå över Norrskog mot vidare till Gällared Skog. Det är alltså dags för er som bor i det området att hjälpa till med att markera hinder vid vägen och fundera på var ni vill ha in fiber i trädgården.

Blacklink blåser på

Samtidigt fortsätter Blacklink Networks att blåsa in abonnentfiber från FOS till hus, och i skrivande stund har alla fiber kommit fram till de 47 hus de blåst till under de tre dagar de varit i vårt område. 12 6275 meter. Det har således flutit på väldigt bra.

Än en gång tack till alla er som hjälper till och ser till att det går att blåsa fram till husvägg hos så många som möjligt utan hinder.

Miljöschakt gräver vid NorrskogI det härliga solskenet har du som kört 153:an  mellan Gällared och Ätran idag kunnat se Miljöschakts maskiner från vägen. De börjar intill 153:an vid Skog och går tillbaka över Norrskog till Gällared.

Vi kommer göra en liten justering i Gällared för att öka kapaciteten i området norr ut och samtidigt få en smartare dragning till Norrskog/Skog/Silvagärde, så det är därför ni kommer kunna se någon maskin inne i Gällared gräva på en sträcka som du tycker redan borde vara färdig.

Maskinerna du sett vid Norrskog är också en signal om att såg gott som allt är klart från Gällared och norrut. Det finns några uppgifter kvar; ett par skåp att sätta upp, en liten bit vid Skärshult och samförläggning med E.ON vid Bossflaten.

Vi väntar på besked om nodhuset

Kommunen har tagit ett positivt beslut om att ge oss strandskyddsdispens för nodhuset i Gällared, och nu väntar vi på att Länsstyrelsens remisstid skall löpa ut (ca två veckor till) innan kommunen kan ge oss bygglov. Så fort bygglovet har gått igenom kan Miljöschakt göra iordning platsen och lyfta nodhuset på plats.

62 hus har fått abonnentfiber

Blacklink har blåst in abonnentfiber i 61 hus, och hittills har det inte varit ett enda blåsstopp. Det är totalt ca 1,3 mil fiber som blåsts in i vårt fibernät.

Fiberblåsarna har fortsatt att blåsa in abonnentfiber i nätet i bra tempo.

Blåsning av abonnentfiberBlacklink har blåst fiber från närmsta kopplingsskåp (FOS) till hus på 89 ställen. Det är cirka 37% av alla anslutningar i föreningen. Det är nästan 1,9 mil fiber som är inblåst, och hittills har det gått utan några stopp.

Det är strax dags att börja blåsa stamfiber, alltså fiber mellan kopplingsskåpen. Stamfibern skall sedan svetsas ihop med abonnentfibern innan den når dig. Nu tror vi på att gänget från Blacklink skall blåsa på samma sätt utan stopp på våra stammar också.

När fibern är svetsad från nod och ut till abonnent kan installationen i husen börja. Då kan de lysa i fibern för att se det fungerar hela vägen från nod hem till dig.

Miljöschakt fortsätter i Gällared Kyrkby

Vi har fått besked att Länsstyrelsen inte kommer överpröva bygglovsnämndens medgivande om strandskyddsdispens. Nu väntar vi på att kommunen skall administrera bygglovet så att vi får ett startbesked innan arbetet med att sätta noden på plats kan påbörjas.

Miljöschakt kommer att göra klart inne i Gällareds norra, samt några justeringar för att gå över Norrskog till östra delen istället för det dyrare alternativet att gå utmed 153:an. Genom att lägga dubbla slangar norrut inne i Gällared så har vi kapacitet för det kan komma att anslutas fler till vårt nät och vi räknar givetvis med alla hus som redan finns idag. Detta är även ett krav från EU för att man ska få stöd.

Mycket administration för stöd från Länsstyrelsen

Under tiden som vi ser att nätet byggs pågår det en hel del arbete med att förse Länsstyrelsen med rätt underlag för att de skall ta beslut om utbetalning av stöd. För att hela projektet skall kunna synas kräver Länsstyrelsen in kopior av upphandling, avtal, tillstånd, fakturor, till vilka bankkonton betalningen gått till etc, etc. Allt ska skrivs ut på papper och skickas per post, även om vi får det allra mesta digitalt.

Som du förstår är det en hel del arbete som vi som medlemmar inte märker mycket av, speciellt tills dess att de godkänt den första ansökan om utbetalning.

 

 

I veckan kanske du har sett flera bilar från Blacklink Networks fara omkring i vårt område. Det är för att de nu har börjat att blåsa stamfiber mellan skåpen. Det är mycket annat som rör sig i kulisserna också, bland annat IP-Onlys arbete.

IP-Only förbereder inkoppling

Vårt nodhusDet arbete som pågår hos IP-Only är att se till att deras nät har kapacitet att förse alla våra anslutningar med datatrafik. Det betyder att de gör belastningstester för att verifiera att deras nät kommer att fungera när vi kopplar in oss.

De har också sett till att Blacklink har fått den aktiva utrustning som skall kopplas in i våra hus och nodhuset. Allt för att Blacklink skall kunna sätta igång att installera så snart bygglovet malt färdigt i de byråkratiska kvarnarna, så vi kan ställa noden på plats. När noden är på plats kommer det blåsas stamfiber till den.

Vi har fått de betong balkar som nodhuset skall stå på levererat av Lennart i Bossflaten. Tack för den hjälpen!

Stamfiber har blåsts i kylan

Blacklink och Miljöschakt letar stopp på samförlagd sträckaNu har det blåsts 1,15 mil stamfiber mellan kopplingsskåp. Det betyder att det totalt sett har blåsts ca 3,3 mil fiber i vårt nät.  Det extremt kyliga vädret är inte det bästa att blåsa fiber i så klart, men det har trots allt gått bra.

Det kan tyckas att bilarna åkt kors och tvärs, och det beror på att de koncentrerar sig på att blåsa en fibertyp i taget. Nu har de blåst fiberkabel med 12 respektive 24 fibertrådar i.

Skåpen håller på att förberedas

Dessutom är det några andra bilar märkta med Blacklink som bland annat monterat skarvboxar i skåpen. I varje skåp kommer det sitta en liten låda där de svetsade fibrerna slingas runt och separeras.

Blåsningen har kärvat på ett par ställen

På de sträckor som Miljöschakt varit med och grävt har fiberkabeln kärvat på ett enda ställe. Där kom man vidare genom att ta fram slangen och blåsa fram fibern till det framgrävda stället för att sedan blåsa vidare.

Värre har det varit vid en samförläggning med elkabel som är gjord sedan tidigare med andra entreprenörer, där fiberblåsarna till slut fick ge upp och nu får vänta tills dess att tjälen går. Det var flera fel på den här sträckan, som totalt är ca 1 km, och trots flera försök med att gräva fram slangen, rätta till fel och blåsa fram fibern i delsträckor kom den inte hela vägen.

Det de gör då är att fibern blåses fram och läggs i en åtta, att ”coila” kallar blåsarna det. Sedan vänder de på hela åttan, eftersom den ände som skall blåsas vidare hamnar längst ned.

Anton och Markus gör ett försök att blåsa fibern vidare i samförlagd sträckaNär de blåser in en fiber så finns det en mätare som visar hur långt fibern nått. Om det tar stopp så går det att med ganska bra precision hitta var stoppet är, för att gräva upp fiberslangen.

Det vanligaste felet är en skarvkoppling som ställer till problem, vilket var det första de stötte på i den samförlagda sträckan. Är det många krökar på slangen kan det också ställa till det. Speciellt gäller det på längre sträckor när det blir mer friktion.

Miljöschakt gräver i Skog

Förutom att hjälpa till vid stoppen har Miljöschakt denna vecka börjat att gräva fiber i Skog. Veckan innan har de gjort klart delar utmed Kärnebygdvägen och gjort en komplettering inne i Gällared som behövdes eftersom vi valt att gå över Norrskog. Förutom blåsstopp har det varit lite semester och sjukdom, som säkert stört flytet i grävarnas arbete.

 

 

Tänk att det ibland känns bra att bli blåst. Ett sådant tillfälle är när det gäller fiber, för har du blivit blåst har du fiber fram till dig. I veckan har Blacklink fortsatt att blåsa stamfiber och de har också blåst till ett antal hus som inte haft abonnentfiber tidigare.

Stamfiber från Lilla Backa till Lunnagård

Mehmed blåser 96-fiber i 25 mm slangNär de blåser fiber kopplas en kompressor in på slangen och blåser luft. Vid skarvar och om slangen är lite skadad uppstår ett mottryck som gör att luften då motverkar rörelsen framåt. Har man tur räcker det med at öppna upp vid startpunkten och släppa ut luften och börja blåsa på nytt. Det samlas ganska stora mängder luft när det är slangar på 25 mm som är upp emot 1,5 kilometer långa, så det tar en stund att tömma slangen på luft. För de här större slangarna har det haft en större kompressor med sig.

Blacklink tackar alla er som tar det försiktigt förbi de platser där de är ute och arbetar.

Markus coilar fiberEtt större stamstråk som Blacklink har blåst är från Lilla Backa via Kärnebygd och Björshult till Lunnagård. På ett ställe fick slangen grävas upp för att det gick så trögt.

I det här fallet öppnades slangen och det gick att blåsa fram fibern. Sedan blåses så mycket fiber fram så att det räcker till nästa skåp. Fibern läggs i en åtta som de sedan vänder på och blåser vidare. Fiberblåsarna pratar då om att ”coila” fibern.

Fler har fått abonnentfiber

Under fredagen fick fler abonnentfiber, fiber till sitt hus från närmsta skåp. För den del som är norr om Gällared återstår det nu bara något enstaka hus där vi inte har klart med slang.

Skarvschema under uppbyggnad

När alla stamfiber och kundfiber är på plats skall fibertrådarna i fiberkabeln svetsas samman. För att det skall bli rätt görs ett schema där det är bestämt vilken fibertråd i vilken fiberkabel som skall svetsas samman. Det är något som Daniel på Blacklink sitter och arbetar med. När han är klar börjar de svetsa ihop fiber i vårt nät.

Det betyder också att vi snart kommer påbörja installationer i fastigheter, så det är hög tid att ha helt klart för sig hur du skall ha fibern hela vägen in i huset. Vi kommer snart att boka tid för att komma in i husen och göra installationerna av fiberuttag och montering av mediakonvereterare (CPE).

Från Skog till Silvagärde

Miljöschakt gräver vid NorrskogI Gällareds Skog jobbar Jan, Ulrika och Daniel från Miljöschakt vidare. De kommer att göra en förflyttning och börja från Silvagärde för att arbeta sig tillbaka via Bonnaberg till Skog, under tiden som vi för samtal med underentreprenörer till E.ON om samförläggning i Månagärde. Tyvärr är de inte så långt fram i sina processer och det verkar bli svårt att få till ett samarbete. Vi får se vad de kommer fram till tills dess att Miljöschakt är tillbaka i Skog.

Byafiber har skaffat en kabelsökare

Kabelsökare eC.A.T4+ och Genny4Föreningen har skaffat en kabelsökare för att vi skall kunna sätta ut vårt fibernät när det är andra grävprojekt på gång. Eftersom nätet inte är klart finns det inte registrerat på Ledningskollen än, så det är tacksamt om du hjälper oss att berätta om du ser grävprojekt på gång. Då markerar vi ut fiberslangen för att undvika att den grävs av.

Miljöschakt kommer att använda kabelsökaren under byggtiden som extra hjälp att hitta kablar i marken, vilket gör att de kan arbeta mer effektivt.

Du kan läsa mer om kabelsökaren i en egen artikel.

Inga besked från myndigheter än

Byafiber väntar på besked om bygglov från kommunen och om utbetalning av stöd från Länsstyrelsen.

Vi hoppas få startbesked från kommunen i början av nästa vecka för att kunna sätta noden på plats.

Länsstyrelsen handlägger vår ansökan om utbetalning av stöd för fiberutbyggnad. Vi har skickat in en rad kompletteringar, senaste igår fredag, för att få stöd utbetalt. Hittills har vi kunnat finansiera projektet med den insats du som medlem betalat och ett förskott på stödet på en miljon kronor. Eftersom det ser ut att dröja med handläggningen måste vi troligen aktivera det byggkreditiv som Falkenbergs Sparbank ställer upp med.

Byafibers nodhusNu har vi fått bygglovet för nodhuset godkänt, och vi kan sätta det på plats inne i Gällared. Vi kommer att försöka få det på plats så snart det är möjligt.

Länsstyrelsen meddelade för ett tag sedan att de inte tänker överpröva kommunens beslut om strandskyddsdispens eftersom särskilda skäl föreligger för att tillgodose ett angeläget allmänintresse. Sedan har vi väntat på grannehörande, vilket innebär att grannarna skall ha möjlighet att komma med invändningar under tre veckor. Nu är väntan över och maskinerna från Miljöschakt kan sätta vårt nodhus på plats.

När nodhuset väl är på plats är nästa uppgift att se till att den blir ansluten till elnätet, så att det går att köra igång utrustningen som skall sitta i den.

Blacklink Networks kan börja montera utrustning och blåsa fiber från noden till stråket norrut så snart slangarna är indragna. När det är gjort kommer utrustning att börja installeras i huset för dig som bor norr om Gällared, och mot Gunnlered/Åsen. Det är verkligen dags att bestämma var du skall ta hål i väggen och göra dig redo för att få fiber.

 

Blacklink Networks har börjat göra klart kopplingsskåpen (FOS), och en stor del av arbetet är att svetsa fibertrådarna. Det är en uppgift som görs noggrant och tar en stund eftersom det är många, många små trådar som skall svetsas samman.

 Inne i Blacklink Networks bil pågår fibersvetsningSer du en bil från Blacklink Networks stående vid ett skåp med fiberkablar in i bilen så vet du att där inne sitter en tekniker för att svetsa fiber.

Först måste fibertrådarna plockas från ur fiberkabelns tuber. Nedan ser du hur Jonas förbereder en kabel för svetsning. Den vita lådan är en fiberskarvbox där skarvarna kommer att placeras när de är klara.

Fibertråden sammanfogas i en speciell fibersvets och kontrolleras automatiskt. Utöver den automatiska kontrollen kan fiberteknikern studera skärmen för att se om svetsen blir bra. Nedan ser du hur Jonas och Mehmed förbereder och svetsar en fiber. Klicka på bilderna för att se bättre.

Grävning i BonnabergVeckan avslutades med att Miljöschakt kom fram till Bonnaberg. Det betyder slangen är klar i Skog. Kvar återstår sträckan till Månagärde, som kommer göras färdigt efter att grävarna varit i Silvagärde och vänt.

Ni som följer staplarna här på webbsidan kanske kommer att reagera på att det kommer gå långsamt i början av nästa vecka. Det beror på att vi har en ganska lång transportsträcka från Bonnaberg till Silvagärde. Staplarna uppdateras allteftersom hus passeras, och eftersom det är så glest på denna sträcka kommer stapeln stå stilla.

Mer stamfiber blåst

Du har i veckan kunnat läsa att svetsningen har börjat, men Blacklink har också blåst abonnentfiber och stamfiber. Vi är nu uppe i 108 hus som har fiber till husvägg och 2,5 mil stamfiber som är inblåst.

Det finns en del sträckor kvar att blåsa, där den längsta sträckan är från Gällared och en bit norr ut. Den kommer göras så snart nodhuset har kommit på plats.

Elanslutning på gång

I och med att bygglovet nu är klart har vi också satt fart på E.ON för att få en elanslutning. Även om det inte är någon längre sträcka gör rutinerna hos E.ON att det kan ta lite tid. Detta kommer inte påverka driftsättningen, men självklart vill vi ha det på plats för att hålla tidsplanerna.

Har du fått hjälp med ingrävningen?

För dig som fått hjälp med ingrävning i trädgården kommer Miljöschakt att fakturera dig, och för att det skall bli rätt om du vill göra ett ROT-avdrag så kommer du att kontaktas, de flesta via e-post.

/ byggnytt, Information, Miljöschakt

Arbetet med att sätta noden på plats har startatJust nu är det full fart på flera fronter i fiberbyggandet. Ett extra grävlag från Miljöschakt har anlänt och håller på att sätta vårt nodhus på plats. Det andra gänget från Miljöschakt har grävt bort till Månagärde.

Samtidigt håller Blacklink på att förbereda för installation av fiberutrustning i husen under de kommande två veckorna.

85 hus redan inbokade för att få fiber

Det är redan 85 hus som bokat tid de kommande två veckorna för installation av fiberutrustning i husen (64 stycken under nästa vecka), och fler kommer få tid under vecka 14.

Parallellt kommer andra arbetslag från Blacklink att fortsätta med blåsa stamfiber och jobba med utrustningen som skall sitta inne i nodhuset.

Det är en del stamfiber kvar att blåsa och svetsa innan hus kan kopplas in i noden, så det dröjer innan någon anslutning kommer kunna att aktiveras.

Länsstyrelsen granskar vår ansökan

Handläggaren på Länsstyrelsen håller på att behandla vår begäran om utbetalning av stöd, och vi har inte fått något utbetalt än. Vi hoppas på att den första ansökan om utbetalning skall godkännas inom kort.

Blacklink Networks har två arbetslag igång som installerar fiberutrustning i huset denna vecka. Installationerna kommer att fortsätta nästa vecka också.

 Fiberinstallation på gång i ett hus

På bilden ovan ser du en pågående installation. Längst till vänster ser du fiberuttaget, där den inkommande fiberkabel kommer att komma in genom hålet strax över golvlisten och gå i kabelkanalen till fiberuttaget.

Till höger sitter mediakonverteraren som skall sitta nära ett eluttag, eftersom den behöver el. Luckan som är öppen på högra sidan av mediakonverteraren är plats för att rulla upp fiberpatchkabel, så att det blir en lagom längd mellan fiberuttag och mediakoverterare.

I fiberuttaget svetsas den inkommande fibertråden ihop med uttaget, så att du sedan kan koppla in din mediakonverterare med den mer hållbara fiberpatchkabeln.

Fibersvetsen är utrustningen i bildens nederkant. I nedre högra delen av bilden ser du dels en burk för att noga rengöra den känsliga fiber, och allra längst ut fog för att täta vid den inkommande fiberkabeln.

Ett annat exempel

På bilden nedan ser du mediakonverteraren till vänster som är inkopplad till eluttaget. Mediakonverteraren är den som sedan kopplas till en router.

Exempel på installerad fiberutrustning

Till höger har du fiberuttaget, som är den inkommande fiber, där en 16mm flexslang går direkt till fiberuttaget. Från uttaget går det en fiberpatchkabel till mediakonverteraren. Det finns lite olika längder på den. I installationen ingår det max 5 meter fiberpatchkabel.

Parallellt finns det arbetslag som kommer att arbeta med att blåsa och svetsa fiber under veckan, så det är fullfart med fiberbyggandet i bygden.

 Miljöschakt har satt nodhuset på plats

Idag har Miljöschakt satt nodhuset på plats. Nu kommer Blacklink Networks att se till att bestycka den med teknisk utrustning.

Det återstår också att få en elanslutning, som Eon lovat oss skall komma inom tre veckor.

Denna skärtorsdag har den första fiberkabeln kommit in i nodhuset, vilket är ett bra steg i vårt fiberprojekt. I början av nästa vecka hoppas vi på att nästa fiberkabel skall komma in. Sedan kan arbetet med att installera utrustningen inne i noden starta ordentligt.

I veckan har Blacklink arbetat med installationer, och vad styrelsen vet om har det gått väldigt bra. Vi hoppas att du som medlem också tycker det.

En stamsträcka som strulat

En fiberslang som klämt och därmed inte går att blåsaNågot som inte gått lika smidigt är stamsträckan mellan Hägnen (Knarrhult) och Lilla Backa. Där har det bökat och stökats en hel del. Det visade sig att slangen i den gamla samförlagda sträckan klämts på ett flera ställen, och därför fick den grävas fram och matas fram i korta stycken.

En buckla på slangen gör inte bara att den blir trängre, utan även att skapas ett mottryck av luftflödet. Det gör att luften inte kan dra med sig fiberkabeln med samma kraft, utan istället håller emot.

Det hela löste sig med intensivt samarbete mellan Miljöschakt och Blacklink Networks. Nu är all stamfiber blåst från Hägnen norr ut och via Gunlered till Åsen.

Arbetet med att svetsa samman alla fibertrådar i kopplingsskåpen kommer att fortsätta för att binda ihop hela fibernätet.

Just nu arbetar Miljöschakt med sträckan mellan Silvagärde och Bonnaberg, så vem vet, snart kanske Silvagärde har stamfiber också.

Stamfiber mot Norrskog blåst

Fiber har blåsts från nodhuset ut till abonnenterDen stamfiber som nu kommit in i noden tillhör den sträcka som går till Norrskog. Den förser också delar av nordöstra Gällared kyrkby med fiber.

Du som bor på den sträckan gör rätt i att göra dig klar för att få fiber inblåst så snart du bara kan, för det är du som kommer kopplas in på den här fiberkabeln.

Snart kommer Miljöschakt att binda ihop Norrskog och Skog med en tryckning under väg 153, och då kan stamfibern blåsas vidare till Skog. Där har Blacklink redan blåst stam till Månagärde och Bonnaberg.

Miljöschakt kommer att utföra flera tryckningar under väg 153 under samma tid, från Silvagärde i öster bort till Stenstorp/Spetsebo i väster.

Installation av utrustning börjar i veckan

 Den första fiberkabeln som kommer in i nodhuset

Inne i noden skall fiberkabeln svetsas till kontakter i något som kallas ODF. Därför vill vi gärna ha in stamfibern som går mot Kärnebygd innan det arbetet påbörjas.

När den tekniska utrustningen är på plats skall fiberkablarna kopplas in från ODF:erna.

IP-Only har förberett delar för att vi skall kunna koppla vårt fibernät till omvärlden.

Efter ett två dagars arbete är nu stamfibern från Gällared till Hägnen, Knarrhult på plats. Det tog stopp på ett par ställen på grund av klämd slang.

Samtidigt har Miljöschakt gjort en första tryckning under väg 153.

Många har nog sett de svarta Blacklink Networks-bussarna som kör runt i bygden just nu. Det är flera olika arbetslag med olika uppgifter som arbetar parallellt och intensivt med vårt fibernät. Det handlar om att blåsa fiber, svetsa fiber och installera fiberutrustning i husen.

Mehmed blåser 288 fiber i regnetIdag blev de klara med den sista sträckan stamfiber för norra delen. Det är en fiber med 288 fibertrådar som de arbetat med, och idag på förmiddagen bjöds de vårregn i sitt arbete.

Nu när stammarna är blåsta måste de svetsas ihop. Dels för att vi skall få signal till nodhuset från omvärlden, dels för att signalerna skall nå ut till dig som är ansluten till Byafiber. De har flera, flera hundra svetsar av hårstråstunna fibertrådar att utföra, vilket tar lite tid.

Högt tryck för Miljöschakt

 Miljöschakt gör tryckningar under väg 154Samtidigt jobbar Miljöschakt för högtryck. Förutom arbete med sträckan Bonnaberg  till Silvagärde har de idag börjat med tryckningar under väg 153. Om du kört mellan Gällared och Ätran idag kanske du fått stanna för rödljus, en säkerhetsåtgärd för de som arbetar med vårt fibernät.

Idag lades ett rör med fiber under vägen mellan Norrskog och Skog. Totalt är det sex ställen som skall tryckas från Silvagärde i öster till Stenstorp i väster.

 Fibergrävning vid Ljusverkstan i Gällard
Foto: Gunnel Kullander

I slutet på veckan hoppade Miljöschakt vidare, och har börjat att gräva vid Ljusverkstan i Gällared.De kommer att knyta ihop tryckningen under vägen mot Berg med det som skall göras inne i Gällared.

Ovanför fiberschaktet ser du de luftledningar för telefon som kommer ersättas.

Installation i nodhuset pågår

Blacklink Networks har börjat med att installera utrustningen i nodhuset. Stamfiber norr och öster ut har svetsats in och den aktiva utrustningen är på plats. Dessutom har batteribackupen körts igång. De har kontrollerat att detall fiber till IP-Onlys nät fungerar.

Nästa steg är att koppla in alla fiber till den aktiva utrustningen, vilket betyder att en bra bit över hundra patchkablar skall anslutas på rätt plats. Genom att du som har fått en mediakonverterare installerad i ditt hus sätter på strömmen till den gör det att de snabbare kan verifiera funktionen av fibern. Därför är det bra om du hjälper till med att sätta igång din mediakonverterare.

Anmäl dig till årsstämman

Om du inte redan anmält dig till årsstämman på torsdag, se till att göra det så snart du kan.

Vårt fibernät har startats upp, och vi har kontakt med omvärlden!

Jonas från Blacklink kopplar in vårt fibernät mot omvärldenI veckan har Blacklink arbetat vidare i nodhuset med att installera utrustning. All utrustning är på plats, och Jonas & Anton har börjat att koppla in alla patchkablar som ansluter var och en av alla abonnenter till stationen. Det handlar om många patchkablar som skall sättas i rätt portar.

IP-Only har meddelat att nodhuset är uppkopplat och att de har signal och kan konfigurera på distans. Tillsammans med Blacklink trimmar de nu in anslutningen så att kapaciteten är rätt och allt fungerar som det ska.

WAN lampar lyser vilket betyder att mediakonverteraren är ansluten till nodhusetDen som fått en mediakonverterare (CPE) installerad hos sig kanske har noterat att det nu lyser två lampor på den, PWR och WAN. När lampan märkt WAN lyser betyder det att just din patchkabel är inkopplad i nodhuset, och att fiberkabeln fungerar till dig.

IP-Only skall nu konfigurera switchen som fördelar datatrafiken så att den vet vad som sitter på vilken port. När detta är gjort så kommer de kunna släppa på så att du kan beställa tjänster. Så snart vi får informationen om att det är klart kommer vi meddela dig.

Under tiden arbetar Miljöschakt och Blacklink oförtrutet på med att gräva och blåsa fiber i resten av nätet.

 

Tjänsterna fungerar i vårt fibernätIdag har IP-Only och Blacklink Networks startat upp vårt fibernät så att vi kan testa det och beställa tjänster. Det har gått ut ett e-post till medlemmar om mer information om vad som gäller.

Fibernätet är igång i ett testläge, vilket betyder att det kan förekomma avbrott utan förvarning, samt att hastigheterna kan vara lägre. Det blir en inkörningsperiod för att ställa in allt rätt.

I e-posten som gått ut till medlemmarna finns instruktioner på hur du kan göra för att se om du kan beställa tjänster.

Miljöschakt gräver på

Miljöschakt gräver på så fort de kan för att Blacklink skall kunna blåsa fiber till er som ännu inte är anslutna. Kom ihåg att tidsplanen var att nätet skulle driftas först i sommar. Nu har vi möjlighet att få vårt nät testat efterhand som det blir klart, så att vi ser att det håller måttet.
Det du som ännu inte fått fiber kan göra är att förbereda genom att gräva ner slangen i trädgården så att det så snart som möjligt går att blåsa till din husvägg.

Klart i VälasjöBygget rullar på, Miljöschakt har gjort klart i Välasjö och därifrån har de snart kommit upp till Normanstorp. De har också grävt ner slang för att binda ihop stammen mellan Norrskog och Skog.

Det känns som att grävningen går på i ett bra tempo, vilket är bra för Byafiber. Det betyder att kostnaderna för grävningen kan hållas nere.

Just nu planerar de hur det skall grävas från Skälstorp till Stenstorp via Spetsebo för att få det att gå så smidigt som möjligt och se till att de använder sin tid effektivt.

Blacklink blåser och svetsar

Blacklink ligger på och blåser och svetsar så snart de kan. Den senaste veckan har de bland annat blåst fiber till fastigheter runt Gällared, och svetsat i de skåp de kunnat.

Det har dessutom varit lite felsökning, efter att det blivit ett och annat fel på någon svets eller koppling i noden.

Elanslutning till noden

El på gång till nodenUnder onsdagen har E-ONs underentreprenör grävt ner elkabel till noden, ett jobb som egentligen skulle varit klart för ungefär tre veckor sedan.

Vi väntar också på att den samförläggning vi gör med E-ON vid Bossflaten/Ekhusen skall bli klar så att vi kan blåsa den sträckan för att se att det fungerar. Där återstår det en tryckning under väg innan det är klart.

Mycket annat arbete bakom kulisserna

Det har varit lite tyst på webbsidan den senaste tiden, och det beror på att det pågår mycket annat arbete runt fibern. Förutom drop-in om tjänsteleverantörer som vi hade för någon vecka sedan har det också lagts tid på att se till att Länsstyrelsen får rätt underlag för att kunna handlägga vår ansökningar om utbetalningar. Det har varit mycket budgetarbete, dels för att se så vi håller den totala budgeten (vilket ser bra ut i de trender vi ser), men också för att stämma av hur bygget i realiteten påverkat de olika posterna.

 

Fiberplogen plöjer slang i SpetseboDet har varit lite tyst på den här sidan ett tag. Dock har inte grävmaskinerna som lägger ner fiberslang i bygden tystnat. De kör på i full fart och kan nu siktas i Spetsebo på sin väg mot Stenstorp.

Sträckan från Gällared till Välasjö är klar, och där håller Blacklink Networks på att blåsa, svetsa och snart installera fiber. Sedan vi gjorde en uppdatering på sidan har Miljöschakt också hunnit att ta sig an Skälstorp och gjort klart där, innan de satte av genom skogen mot Spetsebo.

Grävarna har den senaste tiden också återställt efter vinterns grävning. På grund av tjälen i vintras lät det sig inte göras då, och samtidigt har det varit viktigt för projektet att få ner slang för att kunna hålla tiderna i projektet. Därför har det dröjt till nu.

Hur ser tidsplanen ut framöver?

Vår tidsplan för projektet med att allt skall vara i drift i slutet på augusti ser ut att kunna hålla för de allra flesta, vilket vi är väldigt glada för. Detta mycket tack vare alla er i föreningen som hjälpt till på olika sätt, genom att upplåta plats till rastkoja, hjälpt till att berätta var det kan finns hinder på vägen och hjälpt till med återställning (själva gjort finjustering av mark, sätta uppstängsel). Det har gjort att våra grävare kunna fokusera på och använda sin tid på att få ner slangen i marken. Eftersom det är en stor del av projektkostnaden så hjälper det till att få en lägre kostnad för din fiberanslutning.

Vad återstår efter Stenstorp?

När grävmaskinerna nått fram till sista huset i Stenstorp finns det en del kvar att göra. Dels är det några korta slangar till en eller två fastigheter kvar att göra på några ställen (i Skärshult, Silvagärde och och Skog).

Bron över Ätran vid GällaredDen längsta sträckan är från Gällared ner till Bällsforsen, med en avstickare mot Kilahed och Vismered kommer att göras efter semestern. Sträckan går utmed en Trafikverketväg, vilket betyder att det krävs extra skydd.

Den sträckan har vi under lång, lång tid haft diskussioner med Trafikverket om hur vi skall hitta en lösning för bron över Ätran. Det skall fungerar för oss i fiberföreningen, Trafikverketes regelverk och Trafikverkets väghållare. Nu har vi kommit fram till en lösning, så att vi kan arbeta med hela sträckan på en gång, vilket är bra när det gäller skydd för de som arbetar utmed vägen.

Det rör sig om ungefär åtta abonnenter som får fiber från Gällared och söder ut mot Bällforsen, så det allra flesta kommer ha slang i marken innan semestern. Efter att slangen är klar skall det blåsas fiber, och det kan i visa områden också dröja till efter semestern.

 

Miljöschakt ser slutet i StenstorpFiberbygget går strålande. Lika strålande som sommarsolen. Nu är det snart semestertider, men innan dess blir grävningen av fiber klar i Stenstorp.

Därefter kommer Miljöschakt att göra klart några grävningen till hus som är kvar av olika anledningar på andra platser. Efter semestern kommer sträckan Gällared till Bällforsen att färdigställas.

Målet är att kunna koppla upp så många som möjligt innan semestern. Vi räknar med att det skall lyckas för nästan 90% av alla som beställt fiber i vårt område. Håll tummarna att allt går vägen under nästa vecka, och läs vad som kan sätta käppar i hjulen.

Nya fiberanslutningar på gång

Blåsning av fiberstam i SkälstropI området från Gällared till Välasjö och bort till Stenstorp arbetar Blacklink Networks intensivt med att blåsa och svetsa fiber. Under nästa vecka kommer de göra installationer i husen där, vilket gör att vi snart kommer kunna aktivera fiberanslutningarna.

För att aktivera anslutningar måste installationen av mediakonverterare bli klar, och rätt uppgifter måste in i systemen hos IP-Only. Vi skall göra allt för att försöka lyckas med detta tillsammans med våra samarbetspartners.

17 abonnenter kvar

När Stenstorp är färdigt i början av veckan är det 17 abonnenter kvar som beställt fiber som det skall grävas till. Det är alltså 17 av totalt 251 anslutningar. Några kommer hinna få slang nedgrävd innan semestern, så det blir bara ett fåtal kvar som skall göras sedan. Som alltid kan det ta lite tid att göra det där allra sista.

Några får snabba på att gräva in

Ett av föreningens problem nu är att få de sista fastighetsägarna att gräva in fiberslangen så att det går att blåsa och installera fiber i husen. För att hålla nere den totala kostnaden behöver det göras så snart som möjligt för att Blacklink inte skall behöva åka hit extra för några enstaka installationer.

Den som är noga med matematiken inser att siffran för klara borde vara över 90%. Att den är lägre beror just nu på att alla inte grävt i trädgården eller inte har klart med hur fibern skall gå in i huset. Det gör att Blacklink inte kunnat blåsa och installera där ännu. Förhoppningsvis blir ytterligare medlemmar klara i helgen och då kan det finnas en chans att vi uppnår målet.

Grävning mellan Gällared och BällforsenNu är semestern över och våra fiberentreprenörer är på gång igen för att slutföra byggfasen. Just nu har du kunnat se dem mellan Gällared och Bällforsen där de lägger ner slang utmed Trafikverket-vägen.

Det återstår en del sträckor att gräva här och var för Miljöschakt, som de kommer arbeta med den närmsta tiden.

Samtidigt är Blacklink tillbaka för att fortsätta med installationer, och så snart det går kommer de blåsa fiber i den nya sträckor som grävts.

För att de skall kunna bli klara krävs det att alla ser till att gräva klart i sin trädgård. Är det inte gjort innan den 20:e augusti kan du bli utan fiber. Vi siktar på allt skall vara klart till den sista augusti, och då behöver fiberblåsarna tid innan dess att bli klara med alla installationer.

Blacklink skall också göra klart i skåpen runt om i näten. Innan det är dags för att besiktiga nätet kommer de utföra en självkontroll på sitt arbete.

IP-Only är tillbaka till normal bemanning, vilket gör det lättare att aktivera nya anslutningar.

Markering av fiberkabel

En sak som också kommer göras i slutfasen är att vi kommer sätt upp markeringsstolpar där fiberslangen är nedgrävd. Just nu finns den inte markerad, så vet ni att det är grävprojekt på gång, se till att de som skall gräva är medvetna om att det finns fiber. Annars kan vi råka ut för oönskade avbrott som kom bli jobbiga att laga.

Föreningen har en kabelsökare att låna för den som känner att de vill få koll på vad slangen ligger.

 

Trafikljus i skogenDet är inte många veckor kvar för fiberbyggarna i vårt område, och de har börjat se över saker som har dröjt sig kvar. Det mesta skall vara återställt och klart, men är det något som missats är det bra om du hör av dig via e-post (kontakt@byafiber.se) så snart som möjligt.

Idag är det trafikljus uppsatt i skogen, när de gör klart en sträcka vid Skärshult.

Det kan tyckas att grävmaskinerna syns åka runt planlöst i området, men det gäller att ha rätt verktyg, utrustning och bemanning för att slutföra de här sista delarna. Målet har varit att så många som möjligt så snabbt som möjligt skall ha en anslutning som fungerar, och därför är några sträckor med få hus kvar här och där.

Surdegar att ta hand om

För de av oss som sitter i styrelsen har vi en del ”surdegar” att ta hand om. Något som tar tid är att få alla medlemmar som ännu inte grävt in i trädgården att göra det omedelbart, så att vi inte kan göra klart fiberblåsningen och installera mediakonverterare.

För den som inte grävt in i trädgården kommer vi bli tvingade att ta ut en extra avgift eftersom det kommer hamna utanför projektet/anbudet. Det blir extra kostnader för inställelse av maskiner & utrustning och dyrare pris för själva arbetet som föreningen kommer vidarefakturera direkt till den medlem det gäller.

Har du inte grävt in i din trädgård innan den 20:e augusti blir din anslutning dyrare!

Vi behöver också provköra alla anslutningar, vilket innebär att alla som har fått en mediakonverterare installerad behöver ha den igång så att det går att verifiera funktionen.

Håller vi budgeten?

Nu börjar vi se till att få avslut för olika tillstånd, bygglov och annat så att vi kan stänga projektet så snart det går. Det är först då vi kan se den samlade kostnaden och kan ge ett slutpris. För att kunna göra det gäller det att vi kunnat slutföra alla installationer så att alla kostnader finns med.

I de budgetuppföljningar som gjorts hittills så ser det bra ut, men det är för tidigt att säga något mer exakt.

 

 

/ byggnytt, fiberkabel, Information

Det är full fart på många håll, och några byggmoment som mött lite mer motstånd är passerade. Det är exempelvis att bygga fastighetsnät för lägenheter, förläggning av slang över Bällforsen och till slut har vi fått klart fibern över Bossjön.

Miljöschakt har några dagar kvar att gräva, och efter det lite återställning och översyn av sitt arbete. Sedan är det dags att plocka ihop redskapen och åka vidare till nya uppdrag.

På den totala sträcka på omkring 7,5-8 mil som de grävt har vi endast haft 5-6 blåsstopp, vilket vi tycker är helt fantastiskt (att jämföra med de samförlagda sträckorna där vi haft fler blåsstopp på en bråkdel av sträckan). Miljöschakt har också hittat många olika lösningar för att hjälpa oss att hålla nere våra kostnader, vilket vi är mycket tacksamma för.

Blåsstopp vid Bossjön

Förläggning av elkabel och slang över BossjönVid Bossjön, som för oss har varit en utdragen historia, råkade vi ut för ett blåsstopp där en sten klämde ihop slangen. Eftersom det var en samförlagd sträcka så har vi fått invänta E-ON:s entreprenörer för gräva upp slangen på garanti. Med det stoppet röjt ur vägen skall alla norr om Gällared ha fiber och utrustning installerad.

På bilden ser ni tidigare i somras när E-ON:s underentreprenörer la ner elkabel och fiberslang med sänken på botten av Bossjön.

Fiberblåsning och installation pågår för fullt

Fiberinstallation på gång i ett husBlacklink kommer att vara kvar i området något lite till. De ligger tätt efter Miljöschakt och blåser in fiber så snart det går. De håller även på att bygga några fastighetsnät i lägenheter, vilket ger lite speciallösningar jämfört med villor.

När det gäller arbetet med fiber har det blivit utökat jämfört med vad vi hade med i anbudet. Dels för att vi förberett nätet bättre för att kunna koppla in framtida abonnenter (vilket också är ett krav för bidrag), dels för att vi blivit fler medlemmar. Det betyder att vi på en del sträckor fått byta fiberkabel till en större och därmed dyrare. Å andra sidan betyder det att vi står bättre rustade för framtiden, och att vi utan tvivel möter de nya krav som Jordbruksverket/Länsstyrelsen har satt på fiberprojekt.

Blacklink har ungefär 10 anslutningar kvar att installera, vilket görs efter tidsbokning. Det gör att det kan dröja några extra dagar innan de sista husen är klara. Sedan tar det ytterligare någon dag tills det att IP-Only har all data i sina system så att det går att köra igång tjänster.

Målet var att vara klara den sista augusti

När vi i januari 2017 gjorde tidsplanen tillsammans med Miljöschakt var planen att ha hela nätet färdigt till sista augusti. Nu ser det ut som vi kommer missa det med några dagar, vilket vi ändå är nöjda med efter den höst och vinter vi hade.

Vi har dessutom mött en del byråkratiska hinder på vägen, men byggprojektet har ändå kunnat rulla på, och vi har inte haft stillestånd.

Administrationen kommer ta tid

När fibernätet är klart kommer arbetet att pågå ännu några månader. Det är en eftersläpning av utbetalningar mot Länsstyrelsen på omkring fem månader. Det betyder att de nu granskar våra fakturor som vi lämnade in i starten av april. Det gör att vi rent ekonomiskt får det ganska tufft, eftersom vi ligger ute med pengar för fem månaders byggnation. Det är grävning, fiberkabel, skåp, fiberblåsning, installationer och allt annat sammantaget. Föreningen har en byggkredit som vi utnyttjar, men eftersom utbetalningstakten är så mycket lägre än beräknat kan det bli tufft om inte Länsstyrelsen får fart på handläggningen.

Vi råkar dessutom utför att deras system låser utbetalning till oss om de börjar handlägga en ändringsansökan. Alltså en teknisk begränsning i deras system som drabbar föreningen.

Vi kommer snart lägga in en ansökan om utbetalning till Framtidsbanken, där vi beviljats medel för varje anslutning till nätet. Vårt fibernät har idag 252 anslutningar.

En sträcka kvar

Helt färdiga kommer vi emellertid inte att bli nu. Vi har en sträcka kvar till en fastighet som skall samförläggas med Eon. Vi hade räknat med att det projektet skulle startas i augusti, men ännu är det inte igång.

Under 2,5 veckas tid har det varit problem med fibernätet i Spetsebo och Stenstorp. Det hela beror på det var en felkoppling i nodhuset. När kopplingen rättades till så uppstod följdfel.

Inkoppling i ODFHur skall det se ut?

Varje anslutning går in till en switch i vårt nodhus. För att ha koll på vem som sitter på vilket uttag i den så programmeras den initialt upp. Det handlar om uttagets nummer, vilken postadress anslutningen går till samt den MAC-adress som mediakonverteraren i det huset har.

Vad var problemet?

När nya fastigheter skulle anslutas upptäcktes det att man råkat hoppa över ett uttag, varvid ett antal inkopplingar flyttades ett steg. Efter flytten anslöts det nya fastigheter, och efter en miss i kommunikationen har då nya fastigheter hamnat på samma ställe i programmeringen.

Det här gjorde att det blev rörigt och det har tagit tid att försöka reda ut så att allt stämmer med portnummer, postadress och MAC-adress. för alla.

Vilka har drabbats?

Detta har påverkat Spetsebo och Stenstorp och någon adress i Skälstorp.

Hur rättas det till?

Från fiberföreningens sida har vi försökt att hjälpa till så gott det går med att få det rätt, men det är Blacklink och IP-Only som har möjlighet att kontrollera hur det är kopplat i nodhuset och programmerat i system.

Fungerar det nu?

Från föreningen sida har vi fått uppfattningen att problemet skulle ha varit avhjälpt förra veckan, men det dröjde sig kvar i nya skepnader. Idag (180904) så tror vi att de sista spåren av problemen skall vara avklarade så att alla kan fortsätta köra fibernätet utan problem.

 

 

/ byggnytt, Information

Sista sträckan av fibernätet grävs i Vismered

Idag, på dagen ett år efter grävmaskinerna kom hit, grävdes den sista sträckan fiberslang ner vid Vismered. 

De har lyckats ta sig genom en relativt blöt höst, vinter med mycket snö och tjäle och en extremt torr sommar. Däremellan har det bjudits på blandade markförhållande med en hel del berg och sten. Det är inget som hindrat entreprenörerna från Miljöschakt, utan de har fått ner slangen till alla som vill vara med.

Nu kommer maskinerna lämna vårt område och de tackar för sig, och styrelsen i Byafiber tackar grävgänget för ett gott samarbete.

 

Fiberinstallation på gång i ett husVi är verkligen inne i slutfasen av fiberprojektet. Blacklink har blåst all fiber och svetsat alla skarvar i skåpen. Nu återstår att alla skall få sina mediakonverterare installerade.

Till fredagen den 21 september räknar vi med att alla skall ha fått sin fiberanslutning installerad. För de som får den installerad i slutet av veckan kan det dröja några dagar innan den går att använda. Det beror på att installationen skall rapporteras till IP-Only, som skall lägga in de i sina system.

Under nästa vecka kommer Blacklink slutföra sin egenkontroll av nätet, vilket innefattar kontrollmärning av alla fiberkablar i nätet.

 

Fredagen den 23:e november kontrollerades vårt fibernät av en extern besiktningsman från ÅF Infrastruktur, certifierad för Robust Fiber. Med vid besiktningen var personer från Miljöschakt, Blacklink Networks och Byafiber. Tillsammans åkte vi runt i området och studerade olika delar för att se att allt håller den standard som vi skrivit avtal om i upphandlingen.

Byafiber - Besiktning av nodhuset hos ByafiberEfter att vi upphandlade entreprenaden om att bygga fibernätet har riktlinjer för Robust Fiber fastställts. I vår upphandling hänvisade vi istället till delar av de byggregler som Skanova tillämpade då. Allt eftersom de olika delarna i Robust Fiber blivit klara har vi haft som mål att uppfylla deras krav.

Genom att välja en extern besiktningsman som certifierats för Robust Fiber kände vi att fibernätet skulle komma att granskas på det mest framtidssäkra sättet.

Det började i nodhuset

Besiktningen började med att granska nodhuset i Gällared. Det handlar bland annat om hur layouten är, hur kablarna är dragna och uppmärkta samt hur slangarna kommer in i nodhuset.

Fiberskåp synades

Efter det åkte vi runt i området för att titta närmare på ett antal fiberskåp. I skåpen synades hur slangar dragavlastats och tätats, hur det ser ut i skarvboxar och att fanns tillräckligt med lecakulor i botten. Alla kablar och skåp skall vara märkta på rätt sätt för att det skall vara lätt att felsöka och kunna kompletteras med nya abonnenter.

Installationer i hus undersöktes

Dessutom undersöktes ett antal installationer i hus. Där öppnades uttagen upp för att exempelvis se att fibern var rätt slingad.

Dokumentationen gicks igenom

Avslutningsvis tittade vi på vilken dokumentation som finns, med olika scheman och listor för fibernätet, kartor och annat.

Kvitto på ett välbyggt fibernät

Vi fick goda vitsord för vår upphandling eftersom den var väldig tydlig som beställningsunderlag. Både Miljöschakt och Blacklink fick beröm för sitt genomförande. Vi är mycket glada över besiktningsmannens kommentar

”Jag har inte besiktat något byafiber-nät under min tid som besiktningsman likt detta. Det är allt från byggnation samt skarvning till dokumentation.”

Den enda punkten som besiktningsmannen hade synpunkt på var att det saknades en varningsskylt om laser på skarvboxarna i fiberskåpen, vilket kommer åtgärdas omedelbart.

Detta betyder att föreningen i och med besiktningsmannens protokoll har ett kvitto på att vi har ett välbyggt fibernät som möter kraven på ett robust fibernät.

Idag (8:e maj) har arbetet med att färdigställa sista sträckan av vårt planerade fibernät påbörjats. Det är Gunntorps Gräv från Slöinge som i en samförläggning lägger ner slang åt oss.

Vi kommer koppla på oss vid Kvarnbacken, Åsen för att sedan gå under 153:an vidare till Björnåsen.

Sedan kallar vi in Blacklink för att blåsa och svetsa fibern för området.

Går allt som det är tänkt kan vi slutrapportera projektet till Länsstyrelsen i tid.