Vad skall jag använda för kabel i mitt hus?

Nu när du är i full gång med att planera för var du skall installera din fiber i huset kanske du funderar på vilken kabel du skall ha och hur du kan bygga ditt egna nätverk.

Det finns en grundregel som är stor idé att följa:

Använd alltid nätverkskabel till den utrustning som kan ha det

CAT6 vägguttag
Utanpåliggande nätverksuttag vid vägg för att ansluta stationär utrustning

Har du en utrustning som kommer att stå på samma plats hela tiden, se till att ansluta den med en nätverkskabel. Då får du en stabil anslutning som ger bättre prestanda för de enheter som du verkligen vill skall vara trådlösa.

Det är inga problem att använda kopparkabeli ditt hus, du kommer ändå att få fullt utnyttjande av din fiberanslutning. Du kan själv lätt byta ut och ändra ditt lokala nätverk i huset med kopparkabel. För optisk fiberkabel är det värre.

Du får planera ditt nätverk i huset beroende på om du kommer använda IP-tv och IP-telefoni eller inte. IP-tv och IP-telefoni kräver kabel till specifika uttag i mediekonverteraren. Har du bestämt dig för att använda streaming/playtjänster för tv så går det över ditt datornätverk (bredbandsuttaget i mediakonverteraren.

Vilken kabel skall du använda?

Du skall använda en kabel som har beteckningen CAT5e eller CAT6.  I CAT5e kan du köra 1 Gbit/s och med CAT6 10 Gbit/s .

Använder du nätverkskabel märkt CAT6 får du inga problem med hastigheten hemma.

För att minska störningarna i en nätverkskabel är trådarna tvinnade i par (där av namnet TP-kabel, twisted pair). En skärmad kabel är mindre känslig för störningar, men har ofta en större diameter. Att ha en skärmad kabel är viktigare om en kabel är lång. I många fall duger det gott med en oskärmad kabel. En skärmad kabel har beteckningen FTP, och en oskärmad UTP.

På Gekås i Ullared säljs CAT6 nätverkskabel med kontakter finns till ett bra pris. Även NetOnNet har nätverkskabel.

Nätverkskabel kan köpas på rulle för att få en exakt längd och får då kontakteras i ändarna. Det lättaste är att koppla till nätverksuttag med RJ45-kontakter, som du sedan kan sätta i en kortare färdig nätverkskabel med kontakter i.

Här är en film som visar hur du gör för att koppla in ett nätverksuttag (det är inte så svårt).

För att skala kabel kan du använda en sax och försiktigt vrida ett varv runt kabel, och sedan böja lite så brukar höljet gå att dra av.

Vanligtvis brukar uttagen monteras enligt standarden T568B. Det betyder att du skall följa färgmarkeringarna enligt B-raden som finns i kontakten.

Om det är möjligt, se till att alla trådar är lika långa.

Verktyget som används i filmen är ett så kallat kroneverktyg för att trycka fast trådarna. Den som används i filmen finns att köpa på NetOnNet (89 kr) (det finns enklare också). I filmen visar de i slutet också hur du tar loss en kabel som blivit felmonterad med samma verktyg.

Hur lång kan en nätverkskabel vara?

En nätverkskabel kan vara upp till 100 meter. Ibland anges siffran 90 meter, detta är när kabel dras till uttag. Då finns det 5 meter kvar för patchkabel från vägg till utrustning och ha bibehållen prestanda hela vägen.

När det gäller CAT6 klarar den som sagt var 10 Gbit/s, men begränsas i längd till ca 55 meter. Behöver du längre dragning med bibehållen prestanda på 10 Gbit/s skall du välja CAT6a.

Du kan köra spänning via nätverkskabel

Det inte alla känner till är att du kan använda nätverkskabeln för att spänningsmata utrustning. Det är en lägre spänning och effekt, vilket gör att det finns vissa begränsningar. När du planerar var du skall sätta din utrustning kan det öka möjligheterna eftersom din utrustning inte behöver sitta vid ett eluttag, utan matas via nätverkskabeln.

Att mata utrustning via nätverkskabel heter Power over Ethernet, POE. Det finns en standard, men flera företag har egna versioner av POE, så det gäller att vara noggrann när du bestämmer dig för att använda det. Se till att du matar med rätt spänning till din utrustning.

Vissa tillverkare har router med POE inbyggt,  som direkt kan mata utrustning. 48V är standard, och några märken kan också välja annan spänning när du ställer in routern. Ett annat alternativ är att köpa en power inejector och en power splitter. En power injector kopplas till ett eluttag. Du kopplar in nätverkskabelar.

I en översiktsbild ser det ut så här när POE används. Nätverkskablarna kan vara olika långa, men sammantaget skall det inte vara mer än 100 meter för att ha bra prestanda i nätet

POE till medikonverteraren

Från exempelvis router, och en som går till den enhet som skall spänningsmatas. Nätverkskabeln kommer till  en power splitter, delas det upp till en nätverkskabel till enheten som skall kopplas in och en kabel för att mata din utrustning med spänning.

I bilden ovan har vi ritat en mediakoverterare för att spänningsmata den, vilket gör att den kan placeras på en plats där du idag inte har ett eluttag. Det skulle kunna vara en trådlös accesspunkt, nätverkskamera eller någon annan utrustning som kopplas till nätverk.

Exempel på Power injector/Power splitter som gör att du kan använda finns att köpa på Kjell & Co.

Ansluta accesspunkt med POE

Det går bra att ansluta trådlösa accesspunkter med spänning via nätverkskabeln också. Exempelvis så har Ubiquiti Unifi har POE, vilket betyder att det räcker med en kabel till enheten.

POE ansluten accesspunkt

Senetic (webbutik) och NetOnNet är exempel på en butiker som säljer en sådan accesspunkt som innehåller POE i paketet. Du får en power injector som kopplas till  eluttaget. Accesspunkten har power splitter inbyggt i sig, så den behöver du inte sätta dit en power splitter som i förra exemplet. Modellen är gjord för att sitta diskret i taket, och tack vare POE räcker det med bara en nätverkskabel för att koppla in den. Du kan dölja kabelinstallationen helt om du har möjlighet att gör hål i taket (exempelvis ansluta vi vindsutrymme).

Här är en film på engelska som visar hur en kille kopplat in en Unifi AC-lite i taket med dold installation.

Självklart finns det andra tillverkare och modeller som har samma funktion. Den ovan nämna är bara ett exempel. Det finns dessutom routrar som har POE inbyggt, så du slipper ha en power injector också. Det gäller att se till att du har utrustning som fungerar ihop.

Sammanfattning

Se till att ha nätverkskabel till så mycket utrustning du kan.

Du kan använda POE för att sätta utrustningen där du vill, även om det saknas ett eluttag i närheten.

När du använder Power Over Ethernet, POE, skall du tänka på att noga se att det är rätt spänningar och att power injector/splitter kan ge den effekt som din utrustning kräver. Dessutom är har olika tillverkare alltså lite olika egna varianter av POE (som till exempel Ubiquity enheten ovan) så se till att du har rätt enheter kopplade till rätt POE-prylar.