Du får det som billigast just nu

Som vi berättat om är det i huvudsak två saker som  påverkar hur hög anslutningskostnad blir. Det ena är att se till att vi är många medlemmar och den andra är kostnaden för att gräva ner kabeln. Oavsett detta som kommer det vara som billigast att skaffa fiber till ditt hus nu. Låt oss få förklara varför.

Sveriges riksdag är överens om att bredband för landsbygden är viktig. Därför ser de till att det finns pengar att söka för att kostnaderna skall bli rimliga. Det bidraget skall göra är att det skall bli likvärdiga anslutningskostnader både i stad och på landsbygd. Post- och Telestyrelsen skriver i sin prisrapport att medelpriseSkillnad på vad fiber kostar nu och sedant för en anslutning är 18 000 kronor.

1 – Vi delar lika

En sak som gör det billigare är att vi gör det tillsammans, och samtidigt. Det är självklart att det blir billigare att passa på när grannen ändå gör samma sak. Vi fördelar grävarbetet på alla medlemmar och ser till att planera så vi inte behöver gräva så mycket och så att maskiner och utrustning kan användas effektivt.

Om du ansluter dig sedan kommer du själv få stå för all grävkostnad och material till närmsta kopplingsskåp, samt det extra arbete det blir för att koppla in din anslutning.

2 – Bidraget är något vi får nu, inte sedan

Det du som medlem i föreningen kommer få betala för en anslutning är ett väldigt förmånligt pris (markerat 1 i bilden).

Detta tack vare det stöd som ges vid byggnation av fibernätet. Vill du ha en anslutning senare kommer du själv stå för den delen som bidraget utgör (markerat 2 i bilden).

 3- Extra kostnader

Till detta kommer det extra kostnader. Nya schakt och anslutningspunkter. Det är svetsning av ny fiberkabel och förändringar i nodhuset (det behövs tekniker och eventuellt ny utrustning). Till varje nytt arbete blir det framkörningskostnader, ställtider och annat som är något som alla delar på när projektet pågår. Då är maskinerna och utrustning på plats Dessutom kan det till komma andra kostnader för inmätningar, administration och liknande som du också själv får stå för.

Din chans att få en billig anslutning

Det är nu du har möjlighet att få en riktigt billig fiberanslutning om du bor i Gällared med omnejd. Det är bara att anmäla din (eller dina) fastighet i vårt formulär och betala in 200 kr på föreningens bankgiro.