Hur når fibertråden mig?

Hur når fibertråden ditt hus

Nu håller Miljöschakt på att gräva ner slang och sätta upp kopplingsskåp i vårt område. Ett arbete som kommer pågå under en lång tid. När det finns tillräckligt med slang för att effektivt blåsa in fiberkabel kommer Blacklink att göra detta.

Men hur är det slangarna egentligen skall användas för att du skall få fiber?

I slangarna kommer en fiberkabel blåsas in. En fiberkabel innehåller flera små glasfibertrådar. Det får plats 192 fibertrådar i en fiberkabel med en ytterdiameter på 8 mm.  En av dessa trådar i fiberkabeln kommer gå hela vägen från nodhuset i Gällared ända in i ditt hus till fiberuttaget.

Här är en förenklad skiss på hur det ser ut (klicka på den för att förstora).

Hur når fibertråden ditt hus

På vägen till dig kommer din fibertråd (markerad grön i skissen) att passera flera kopplingsskåp. I kopplingsskåpet svetsas fibertråden ihop med en tråd i nästa matarkabel eller accessledningen till ditt hus. För att göra detta krävs en speciell glasfibersvets.

Accessledning till ditt hus

Till ditt hus dras en accessledning med några få fibertrådar i. Den har en diameter på cirka 4 mm. Fibertråden som kommer till ditt hus är tunn och rätt bräcklig. Därför sätts ett fiberuttag upp på insidan av ditt hus, som är en kontakt, som du sedan kan sätta en fiberpatch i. Fiberpatchen (orange i skissen) är en fiberkabel som är mer tålig och hanterbar.

Mediaomvandlaren ger elektrisk signal

Fiberpatchkabeln ansluts till en mediaomvandlare, där ljuset i fiberkabeln omvandlas till en elektrisk signal som datornätverk kan anslutas till. Ditt lokala nätverk utgår från en router som ansluts till mediaomvandlaren med en nätverkskabel (gul i skissen), eller ethernet som det också heter. Till routern ansluter du din dator, IP-telefon och/eller din IP-tvbox (blå i skissen).

Hur du skall bygga vidare nätverket från din router kan du läs i artikeln Vad skall jag använda för kabel i mitt hus?