Mobilabonnemang ger dig 26 minuter TV om dagen

Har du funderat över hur du kommer att kunna titta på dina favoritkanaler på TV i framtiden? Redan idag väljer allt fler bolag att flytta över sina kanaler att gå via streamingtjänster via internet. Kommer du att kunna se dina favoritkanaler om några år?

Du har säkert hört talas om kanalernas olika Play-tjänster som går via internet idag, och att vissa program endast visas där. Det gör att du som väljer bort att ansluta dig till fiber en dag inte kan skaffa de TV-kanlerna du vill. Redan idag kan många nischkanaler för sport och evenemang endast nås via Play-tjänster och internet.

TV ger hög datatrafik

För att skicka över rörlig bild och ljud går det åt en hel del datamängd. Via fiber är det inga problem att föra över den datamängden. Tänker du att du kan använda mobil uppkoppling kommer du sannolikt att stöta på problem.
Abonnemangen för mobildata har ett tak för hur mycket data som kan överföras per månad. Kommer du över den gränsen måste du köpa till mer till väldigt hög kostnad. Exempelvis har Telia Telenor ett tak på 40 GB/månad (249 kr) och Tre 200 GB/månad (649 kr).

720p HD drar 3 GB/timme

Vill du titta på film och TV i HD-kvalité, som de flesta vill idag när vi har så stora skärmar, så drar en timmes tittande på HD 720p 3 GB/timme. Har du HD med 1080p drar det ca 7 GB/timme. Om du skulle använda ett abonnemang med 40 GB datatak skulle det räcka till 13 timmar, eller ca 26 minuter per dag, i 720p och inte ens 12 minuter per dag med HD på 1080p. Detta under förutsättning att du inte gör något som helst annat med mobilabonnemanget förutom att titta på film/TV.

Mer prisvärt med fiber

Du ser ganska snabbt att priset för att använda fiber är oerhört prisvärt. Du får ett trippel-play-abonnemang med TV-kanaler, IP-telefoni och bredband med fri datamängd för 250-300 kronor. Jämför du med 200 GB abonnemang för 649 kronor och ett trippel play för 295 kronor är skillnaden ca 350 kronor, vilket betyder ca 4 250 kronor/år.

Om priset för en fiberanslutning är 23 000 kronor skulle prisskillnaden göra att du tjänade in anslutningen på cirka 5 år. Och då får du alltså ca 20 TV-kanaler och IP-telefoni förutom bredband.