Så här finansieras fibernätet

Finasiering av fibernätet

Att bygga ett fibernät kostar pengar. Tack vare Landsbygdsprogrammets stöd för utbyggnad av fibernät kommer kostnaderna att bli rimliga även för oss. Här skall vi reda ut vad de olika påsarna av pengar som betalar anslutningen kommer ifrån.

Påsen 1 kommer via Jordbruksverket

Finasiering av fibernätetVi kan snabbt konstatera att Landsbygdsprogrammet i Halland ger ett stöd på 60% av den totala kostnaderna för att få fiber hem till ditt hus. Det är Påse 1 som betalar din fiberanslutning. Nu ska vi titta närmare på de övriga 40 procenten.

Medlemmen betalar två påsar

Påse 2 är anslutningsavgiften

Den andra påsen med pengar är en som du som medlem tar med till fiberföreningen, och den märker du ”Anslutningsavgift”. Det är en summa som fiberföreningen tar ut för varje anslutning som kopplas in. Summan skall vara inklusive moms (föreningen ansöker för momspliktig verksamhet). Det finns ett förslag på att denna påse pengar skall innehålla 6000 kronor inklusive moms.

Påse 3 är finansiering (insats)

Den andra påsen med pengar som du som medlem betalar märker du ”Finansiering”. Det är den resterande summan som fibernätet kostar att bygga. Det handlar om runt 18-24 000 kronor beroende på hur många medlemmar som delar på kostnaderna och hur väl föreningen lyckas med upphandlingarna och hur grävningen blir. Finansieringen (insatsen) är inte momspliktig.

Ett bra fibernät ger pengar tillbaka

Fungerar vårt fibernät bra och är robust över tid kommer du få tillbaka pengar på finansieringen (insatsen). Styrelsen arbetar efter modellen att vi ska hyra ut vårt fibernät (kablarna) till någon som vill sätta utrustning i ändarna som ger oss tjänster. Ger den hyran ett överskott till föreningen kan vi ge en utdelning till medlemmarna, alltså pengar tillbaka till dig.

Se till att du har tillgång till Påse 1

De som är medlemmar och med från början får Påse 1 med pengar gratis, dvs bidraget från landsbygdsprogrammet. Är du inte med från starten får du själv fylla den påsen, vilket ger en mer än dubbelt så hög kostnad.