Så kan du titta på tv när du har fiber

Hastighet för streamingtjänster

En intressant del i enkäten som medlemmarna svarat på är vilka tv-kanaler som önskas i fibernätet. Vi har tittat vilka kanaler som önskas mest, och hur du kan få tag i dessa till ett rimligt pris.

Till att börja med finns det några olika sätt att titta på tv via internet. Dels kan du använda dig av IP-tv och dels av en streamingtjänst eller playkanal.

IP-tv kräver digitalbox

Med IP-tv skapas ett speciellt nätverk och kräver en router som kan ställas in för att ta emot data till en digitalbox. Inställningen i routern gör att datatrafiken för tv-mottagningen sker utanför din vanliga internettrafik.

I medieomvandlaren finns ett speciellt uttag som kopplas till en digitalbox. Det är ett eget fysiskt nätverk, därför behövs en egen nätverkskabel från medieomvandlaren till digitalboxarna.

Digitalboxen kräver ofta ett programkort precis som i det marksända nätet när du vill ta emot kodade kanaler. Det behövs en digitalbox för varje tv som skall kunna ta emot sändningarna via nätet.

Streamingtjänster använder ditt bredband

Det finns en hel del streamingtjänster, exempelvis HBO Nordic, Netflix, och Plejmo. Då laddas en app ner till en mediaspelare som Chromecast, Apple TV eller SmartTV.  Du kan också strömma till din dator för att sedan visa på din TV.

Till streamingtjänster får vi även räkna playkanalerna som de flesta TV-stationerna har. Det kan också vara programpaket från Viasat eller Cmore. Många av distributörerna har appar för Chromecast eller Apple TV för att titta på kanalerna. Du skaffar ett konto hos dem vilket du loggar in med i appen, eller webben om du tittar via datorn, och behöver inget programkort eller digitalbox.

När du tittar på tv används ditt vanliga bredband, och det tar lite av din kapacitet. Redan idag är det många som använder exempelvis Netflix hemma utan att det påverkar hur du använder din internetaccess. Många kör idag streaming-tv på en mobilanslutning där anslutningshastigheten är betydligt lägre än de 100 Mbit/s som kommer blir lägsta hastighet i fibernätet.

Det betyder också att du använder ett och samma uttag i medieomvandlaren för bredband och tv.

 Hastighet för streamingtjänsterMånga streamingtjänster kan känna av hur bra uppkopplingen är, och anpassar kvalitén på bilden till det. I Netflix rekommendationer för hastighet skriver de att standardkvalité kräver 3 Mbit/s och dagens Ultra-HD bör ha 25 Mbit/s eller mer. För att hålla HD-kvalité rekommenderas 5 Mbit/s eller mer.

Vill du se vad du har för hastighet idag kan du göra ett test på någon av de här sidorna:

Den rekommenderade hastigheten gäller per kanal, så tittar du på tre tv-apparater samtidigt är det tre gånger nedladdningshastigheten som är ditt behov.

Flera play-/streamingtjänster, som SVT och TV4 Play, är gratis medan andra har olika typer av betalabonnemang.

Vad kan jag skaffa för tv-paket?

Det finns flera olika tjänsteleverantörer som erbjuder tv-paket. Som exempel kan nämnas Sappa, Comhem, Bredbandsbolaget och Viasat. Det finns några olika kanalpaket med olika bindningstider. Det går att skaffa speciella kanaler direkt från många leverantörer som Viasat och Cmore eller distributionsbolag som Canal Digital (du använder Canal Digital Go).

Allt mer av distributionen verkar flytta över till play/streamingtjänster och flera av bolagen som idag har IP-tv introducerar play-varianter av sina kanalpaket.

Du behöver inte köpa ditt tv-paket från kommunikationsoperatörens plattform om det är en play/streamingtjänst, utan det fungerar på vilken bredbandsuppkoppling som helst.

Vilka kanaler finns och vad vill medlemmarna ha?

I enkäten som vi skickade ut vi frågade vi efter vilka kanaler ni medlemmar helst vill ha tillgång till. Vi har sammanställt och ser att alla kan få i princip alla kanaler de vill. När föreningen bad om anbud hade vi ett krav att vi skulle få anbud på så kallade tripleplay-paket, och vi fick det med tv-paket från Sappa, Comhem och Bredbandsbolaget.

Om du är nyfiken på vilka de 16 mest eftertraktade kanalerna är så kan du titta på sammanställningen över önskade kanaler och utbud från olika leverantörer.