Skydda dig mot åska och strömavbrott

UPS - Strömavbrott

Våren är här och vi har haft rena sommarvädret under ett antal dagar. Sommarväder innebär också åska som kan ställa till det på ett par olika sätt för din fiberanslutning.

Strömavbrott och överspänning

Det du kan råka utför är strömavbrott och spänningsspikar. Vid strömavbrott kommer telefon över fibernätet sluta att fungera om du inte har en batteribackup hemma hos dig. En sådan kallas UPS, och innehåller ett batteri som kan ge spänning under en begränsad tid vid ett strömavbrott. Den skyddar också mot spänningspikar som kan uppstå i elnätet vid exempelvis åska och som kan ta sönder elektronisk utrustning.

Det andra alternativet är ett enkelt överspänningsskydd, som inte har reservkraft vid strömavbrott, men som skyddar med spänningsspikar.

Du kan läsa mer om hur en UPS fungerar på vår webbsida:
http://www.byafiber.se/vad-ar-en-ups-och-hur-fungerar-den/

Tänk på detta när du skaffar UPS

Det finns många olika UPS:er att välja på. Några tips är att skaffa en utan fläkt om du inte kan ha den i ett separat utrymme (för att slippa fläktljud) och att du tittar på hur lång tid batteriet räcker vid ett visst effektuttag.

Ett annat tips är att skaffa en UPS med vanliga uttag (schuko/DIN) som gör att du kan sätta i stickkontakten direkt i UPS:n.

Effekten beror på vad du har för router och annan utrustning som du vill koppla in till din UPS.

Här är två exempel:
Eaton Powerware 3S 700VA
Eaton Ellipse ECO 800 DIN

Överspänningsskydd

För att enbart skydda din utrustning mot spänningspikar kan du ansluta ett enkel överspänningsskydd.

Det det gör är helt enkelt att kopplar ner spänningsspikar som kommer till jord, och därför fungerar dessa endast i jordade uttag.

Det finns varianter med en plugg du sätter direkt i vägguttaget eller inbyggt i ett grenuttag med flera anslutningar.

Sådana skydd finns i många butiker, exempelvis på NetOnNet och kostar runt hundralappen.