Byggnytt: Fiberblåsningen igång

Acke gör sig redo för att blåsa fiber

Idag har Acke och Ola från Blacklink Networks börjat blåsa fiber i vårt nät. De börjar med att blåsa in abonnentfiber, dvs från närmsta kopplingsskåp till hus. Idag har de blåst såg gott som klart i Lilla Backa och Brokared.

Det går undan när Acke och Ola är i farten, så ni som ännu inte grävt fiber på tomten från Gällared och norrut gör rätt i att fatta spaden och göra det så snart ni kan.

I det här skedet är det alltså fram till husvägg som gäller, och inte in i huset. Det gör att de kan blåsa fram all fiber nu utan att behöva komma in i ditt hus. Vi vill inte att folk skall behöva sitta hemma och vänta, vilket skulle kunna dröja om de stöter på problem på vägen.  En annan fördel är att eventuell vatten/skit i slangen inte hamnar inne i huset. Se till att ha tillräckligt med slang så att du får så lång fiberkabel som du tänkt dig.

Stammar och svetsar är nästa steg

I nästa steg kommer fiberstammarna att blåsas och därefter skall stammarna svetsas ihop med abonnentfibern och då kan fiberuttaget också sättas inne i ditt hus.

Här är en kort film och några bilder som visar hur det går till att blåsa fiber.Acke gör sig redo för att blåsa fiber

Blåsutrustningen som används för att blåsa fiber

Abonnenter fiber blåses