Byggnytt: Har du grävt in i trädgården?

Trafikljus i skogen

Trafikljus i skogenDet är inte många veckor kvar för fiberbyggarna i vårt område, och de har börjat se över saker som har dröjt sig kvar. Det mesta skall vara återställt och klart, men är det något som missats är det bra om du hör av dig via e-post (kontakt@byafiber.se) så snart som möjligt.

Idag är det trafikljus uppsatt i skogen, när de gör klart en sträcka vid Skärshult.

Det kan tyckas att grävmaskinerna syns åka runt planlöst i området, men det gäller att ha rätt verktyg, utrustning och bemanning för att slutföra de här sista delarna. Målet har varit att så många som möjligt så snabbt som möjligt skall ha en anslutning som fungerar, och därför är några sträckor med få hus kvar här och där.

Surdegar att ta hand om

För de av oss som sitter i styrelsen har vi en del ”surdegar” att ta hand om. Något som tar tid är att få alla medlemmar som ännu inte grävt in i trädgården att göra det omedelbart, så att vi inte kan göra klart fiberblåsningen och installera mediakonverterare.

För den som inte grävt in i trädgården kommer vi bli tvingade att ta ut en extra avgift eftersom det kommer hamna utanför projektet/anbudet. Det blir extra kostnader för inställelse av maskiner & utrustning och dyrare pris för själva arbetet som föreningen kommer vidarefakturera direkt till den medlem det gäller.

Har du inte grävt in i din trädgård innan den 20:e augusti blir din anslutning dyrare!

Vi behöver också provköra alla anslutningar, vilket innebär att alla som har fått en mediakonverterare installerad behöver ha den igång så att det går att verifiera funktionen.

Håller vi budgeten?

Nu börjar vi se till att få avslut för olika tillstånd, bygglov och annat så att vi kan stänga projektet så snart det går. Det är först då vi kan se den samlade kostnaden och kan ge ett slutpris. För att kunna göra det gäller det att vi kunnat slutföra alla installationer så att alla kostnader finns med.

I de budgetuppföljningar som gjorts hittills så ser det bra ut, men det är för tidigt att säga något mer exakt.