Byggnytt: Snart är Stenstorp klart

Miljöschakt ser slutet i Stenstorp

Miljöschakt ser slutet i StenstorpFiberbygget går strålande. Lika strålande som sommarsolen. Nu är det snart semestertider, men innan dess blir grävningen av fiber klar i Stenstorp.

Därefter kommer Miljöschakt att göra klart några grävningen till hus som är kvar av olika anledningar på andra platser. Efter semestern kommer sträckan Gällared till Bällforsen att färdigställas.

Målet är att kunna koppla upp så många som möjligt innan semestern. Vi räknar med att det skall lyckas för nästan 90% av alla som beställt fiber i vårt område. Håll tummarna att allt går vägen under nästa vecka, och läs vad som kan sätta käppar i hjulen.

Nya fiberanslutningar på gång

Blåsning av fiberstam i SkälstropI området från Gällared till Välasjö och bort till Stenstorp arbetar Blacklink Networks intensivt med att blåsa och svetsa fiber. Under nästa vecka kommer de göra installationer i husen där, vilket gör att vi snart kommer kunna aktivera fiberanslutningarna.

För att aktivera anslutningar måste installationen av mediakonverterare bli klar, och rätt uppgifter måste in i systemen hos IP-Only. Vi skall göra allt för att försöka lyckas med detta tillsammans med våra samarbetspartners.

17 abonnenter kvar

När Stenstorp är färdigt i början av veckan är det 17 abonnenter kvar som beställt fiber som det skall grävas till. Det är alltså 17 av totalt 251 anslutningar. Några kommer hinna få slang nedgrävd innan semestern, så det blir bara ett fåtal kvar som skall göras sedan. Som alltid kan det ta lite tid att göra det där allra sista.

Några får snabba på att gräva in

Ett av föreningens problem nu är att få de sista fastighetsägarna att gräva in fiberslangen så att det går att blåsa och installera fiber i husen. För att hålla nere den totala kostnaden behöver det göras så snart som möjligt för att Blacklink inte skall behöva åka hit extra för några enstaka installationer.

Den som är noga med matematiken inser att siffran för klara borde vara över 90%. Att den är lägre beror just nu på att alla inte grävt i trädgården eller inte har klart med hur fibern skall gå in i huset. Det gör att Blacklink inte kunnat blåsa och installera där ännu. Förhoppningsvis blir ytterligare medlemmar klara i helgen och då kan det finnas en chans att vi uppnår målet.