Byggnytt: Vidare mot Skärshult

Grävning tidig morgon i Klackebo

Grävning tidig morgon i Klackebo

I mörkret ute i skogen hörs maskinerna arbeta på från tidig morgon. Meter för meter av fiberslangen grävs ner.

Idag avslutas arbetet i Klackebo och Lilla backa för att senare ta sig vidare mot Skärshult.

Från Skärshult fortsätter arbetslaget norr ut, och gör klart några korta sträckor för den slang som lagts ner utmed vägen mellan Gällared och Kärnebygd. Senare går arbetet vidare ännu mer norr ut från Bålabron mot Brokared och Bossflaten.

Blåsning på väg

Nu när vi har några sektioner av fiberslangen färdig i marken är vi sugna på att få igång blåsning av fiber. Det krävs lite mer planering för att få rätt fiberkabel med rätt antal fibertrådar på rätt plats. Det handlar om exakt vilken fibertråd i en fiberkabel som skall svetsas ihop och i vilket skåp. Planeringen är viktig för att vi skall ha rätt kapacitet i nätet även för framtiden, och för att vi skall vara ekonomiska när vi bygger så att vi håller vårt pris nere.

Noden skall på plats

Parallellt pågår ett febrilt arbete med att få noden i Gällared på plats. Rätt nodhus skall väljas och vi skall ordna el och så vidare. Vi vill ha noden på plats så snart som möjligt för att ha möjligheten att köra igång delar av nätet efterhand. Vi kommer träffa entreprenörerna och IP-Only för att se hur vi kan lösa det, Självklart måste vi ha klart med fiberkabel till noden innan det går att driftsätta något, så vi får se till att skynda på arbetet från Lilla backa och söder ut till Gällared så att det går att koppla in det som är byggt (allt utgår från Gällared).