Framtidsbanken satsar på Byafiber

Byafiber stöttas av FramtidsbankenIdag delar Falkenbergs Sparbank via sin Framtidsbank ut en symbolisk check som garanterar att de stöttar oss med 2000kr per anslutning när fibern är färdigbyggd. Detta motsvarar just nu ca 325.000kr . Stort tack till Framtidsbanken.

– Vi är väldigt glada över att Falkenbergs Sparbank ser till att överskottet går tillbaka till oss som bor i Falkenbergs kommun, säger Peter Nilsson, som ärordföranden i Byafiber.

Byafiber innefattar området kring Gällared vidare en mil norrut. Mycket av det arbete som görs i fiberföreningarna runt om i kommun görs på ideell basis. Det betyder att många förutom att betala en rejäl slant i anslutningsavgift också lägger in resurser i form av arbete.

– Vi kämpar med näbbar och klor att alla skall få tillgång till en robust och framtidssäker fiber, och det vill vi kunna göra till samma kostnad som det görs i tätorterna. Avstånden är långa och terrängen i på vissa sträckor är besvärliga, och därför är de här pengarna oerhört viktiga för oss, fort sätter Nilsson.

Pengarna kommer när fibern är igång

Den check som delades ut under ceremonin idag är symbolisk, och pengarna från Falkenbergs Sparbank kommer betslas ut när fibernätet driftsätts. När nätet kommer att driftsäkras beror på hur det ser ut med finansiering via bidrag från Jordbruksverket och när upphandlingarna med leverantörer kommer att vara klara.