Nej, det är inte svårt att få med äldre

FaceTime - photo by CC Napoleon Cole

FaceTime - photo by CC Napoleon ColeNär vi i fiberföreningen pratar om att vi det vore bra med några fler medlemmar eftersom kostnaden slås ut på fler säger flera:

Det är synd att det är svårt att få med de äldre

Det är bara det att det inte är helt sant. Visst finns det en och annan som ännu inte kommit med. Men många av de äldre är redan medlemmar.

De förstår teknik

De flesta av de äldre förstår vikten av att förbereda sina fastigheter med ny teknik för framtiden. Flera har varit med om hur teknik förändrat och förenklat livet. Som att få elektriskt ljus och med det elektriska hushållsmaskiner, som kylskåp, frys, spis etc. Det kom rinnande vatten och senare telefon, som vi idag tar för givna. Även om många äldre säger att de inte förstår teknik förstår de flesta att det kommer att förbättra livskvalitén.

Vill du bo hemma är fiber viktigt

E-sjukvårdFör den som vill ge sig själv möjligheten att tryggt bo kvar i sitt hus är fibern avgörande. Med fiber ges möjligheten att komplettera dagens hemtjänst med e-hemtjänst, som underlättar både för den boende som för personalen i hemtjänsten.

Kontakten med sjukvården utvecklas, liksom medicinsk utrustning, och den kombinationen gör att vi säkerligen kommer kommunicera på ett annat sätt. Enklare och mer hemifrån, speciellt via fiberanslutningar.

För nära och kära kan det vara en trygghet att det finns en bra uppkoppling för att kunna ha kontakt med anhöriga på ett bättre sätt.

I Stadsnätsföreningens rapport om e-hemtjänst och  i Acreos studie åt Post- & Telestyrelsen syns de ekonomiska fördelarna för samhället tydligt, vilket bör göra att fler kan bo där de själva vill även när de blir äldre. Fantastiskt trevligt för oss på landsbygden.

Den fasta telefonen kan försvinna

I de områden där fibernät byggts läggs ofta det fasta telefonnätet ned. Flera av de äldre har förstått detta och väljer att anslut sig till fiber för att fortsatt kunna ha en fast telefon hemma, eftersom det är vad de känner sig trygga med.

Är kostnaden ett problem?

Det kostar en slant att skaffa fiber, även om det är en betydligt lägre kostnad idag än vad det kommer att bli senare, tack vare investeringsstödet föreningen får via EU. Kostnaden kan så klart vara ett hinder, samtidigt som många av de äldre vi pratat med vill ha fiber för att barn eller barnbarn ska ha tillgång till det om och när de tar över huset. Kommer huset att säljas så vet de också att en investering gör huset mer intressant, och troligtvis ger en bättre summa vid försäljning.

Falkenbergs Sparbank erbjuder ett speciellt fiberlån med väldigt bra villkor som gör att den ekonomiska belastningen fördelas över tid och ger fler möjlighet att skaffa fiber.