Sammanfattning av teknikträffen

Översikt på nätverk i hemmet

I Byafiber har vi haft en teknikträff och berättat lite om vad du kan tänka på när du bygger nätverket i ditt hem, och vi gav även ett förslag på utrustning du kan skaffa.

Fundera på hur du vill använda nätet

I ett första steg skall du fundera hur du vill använda ditt nät.

 • Surfa, betala räkningar och använda webben
  (Hur gör du det? Dator, bärbar dator, platta, mobiltelefon)
 • Titta på tv
  (Var har du tv-apparater?)
 • Telefon
  (IP-telefoni till fast/trådlösa telefoner, eller använda mobiltelefon)

Rita upp en skiss på ditt hus

Rita upp en skiss av ditt hus och markera var du vill ha olika saker (dator, tv, telefon) och var du vill kunna sitta och använda ett trådlös nätverk.

Dra kabel till så många platser som möjligt

Skiss över husetNär du har din skiss, fundera på hur du kan göra för att dra en nätverkskabel till platserna, speciellt till stationär utrustning som dator och tv. Kanske kan du göra det via vinden, källare, förråd eller garderober för att dölja installationen, eller i rör i väggen.

På de platser du önskar trådlöst nätverk (wifi) är det idé att fundera på om du kan sätta något i taket, gärna genom att komma rakt uppifrån med kabeln om du vill dölja kabeldragningen så mycket som möjligt.

Sätt nätverksuttag på de platserna du vill ha fast utrustning. Kommer du inte ha kvar utrustningen finns det bara ett uttag kvar. Har du planerat väl och satt upp uttag i varje rum blir det också lätt att koppla in ny utrustning.

Nätverksuttag finns både som utanpåliggande och infällda.

Välj plats för din central

Välj en plats i huset dit du kan nå med alla nätverkskablar så att du lätt kan koppla in alla uttag runt om i huset. Det görs med fördel via en patchpanel, en kopplingsdosa där flera nätverksuttag finns för att koppla in utrustning runt om i huset.

Vid den centrala platsen vill du ha tillgång till vägguttag för el. Har du inte det idag så kan du be en elektriker ordna det åt dig.

Den här centrala plastsen är ett bra ställe att få in din fiberkabel, och sätta upp fiberuttag och mediakonverterare.

Centralen skall helst ha plats för:

 • Fiberuttag
 • Mediakonverterare
 • Router
 • Eventuell switch
 • Eventuell IP-telefonidosa

För att dölja installationen kan den centrala platsen vara placerad i ett förråd, garderob, källare eller annat dolt utrymme.

Fördelen med att ha patchpanel

Fördelen med att ha patchpanel är att installationen blir lätt att förändra. Du byter lätt ut utrustning och kan snabbt koppla om. Från patchpanelen är det lätt att välja vilka uttag som skall användas för internet eller om du vill ha IP-tv och IP-telefoni i uttagen.

Har du allt samlat på en plats är det också lätt att koppla in en batteribackup, UPS, som ger ström till utrusningen även när elnätet är strömlöst. Du får dessutom ett åskskydd.

Utrustning med POE

Utrustning som drivs via POE, Power Over Ethernet, behöver bara ha en nätverkskabel inkopplad. En enhet som klarar POE spänningsmatas via en vanlig nätverkskabel, och du behöver inga spänningsadaptrar för att koppla in. Det betyder att du inte behöver sätta utrustningen i närheten av något vägguttag för el.

Tänk på att kolla om utrustningen kan drivas med POE när du väljer router/switch, trådlösa accesspunkter eller videokameror för nätverk. Se också till att du har en switch med POE som kan ge spänning. POE kan driva enheter som sitter 100 meter bort via en nätverkskabel.

Översikt på nätverk i hemmet

 

Christian & Anders utrustning

På teknikträffen presenterades Christian & Anders val av utrustning. De har valt en uppsättning från Ubiquiti med en router, en controller som styr ditt nät (och ger möjlighet att övervaka ditt nät på distans) och en switch som klarar att ge spänning via POE. Accesspunkten som visades klarar flera samtidiga användare med bibehållen hög kapacitet, och den går att driva med POE.

I UniFi-serien från Ubiquiti finns också videokameror för den som vill koppla in en sådan och ha i uthus, hundgård eller på annan plats. Dessa kameror drivs också med POE.

Läs mer om utrusningen på Sundhults blogg. Där kan läsa lite om täckningen för ett trådlöst nätverk i ett hus och en steg för steg guide för att starta upp ett nätverk med den här utrustningen.