Vilket åkeri skall jag välja?

Lastbil med datapaket

Nu har vi tittat på förhållandena mellan de olika delarna av fibernätet, eller de tre värdelager som finns. I ett försök att beskriva det mindre tekniskt så använde vi en jämförelser med motorvägar, småvägar och åkerier. I den här artikeln tittar vi närmare på åkerierna, eller tjänsteleverantörerna som är det rätta namnet.

Lastbil med datapaketOm vi fortsätter med analogin och jämför fibernätet med motorvägar, småvägar, åkerier och lastbilar inser du säkert snabbt att lastbilarna kan få problem. Punktering, motorstopp eller vad det nu kan vara. Lastbilarna är åkeriets ansvar, alltså tjänsteleverantören. Byafiber har avtal med IP-Only så att de skall se till att motorvägarna är farbara hela tiden.

När du väljer vem som skall leverera tjänster till dig är det du som får undersöka att de har den servicenivå som du önskar. Alltså är det du som väljer vilket åkeri du skall ha, och får undersöka hur de sköter sina lastbilar, när du kan ringa åkeriet för att fråga varför paketen inte kommer fram och att de kan ta med sig rätt last till rätt pris.

När du väljer tjänsteleverantör, sätt upp din kravlista på hur de skall fungera:

  • När har supporten öppet, och hur kan jag nå dem?
  • Kan jag se driftstatus på deras tjänster?
  • Finns det hjälp att få på deras webbsidor (artiklar, filmer etc)?
  • Hur snabb trafik behöver jag ha?
  • Kan de leverera det jag vill ha?
  • Vad kostar det att fraktar datapaket till mig?

IP-Only gör det lätt att välja åkeri

Även om vårt nät inte är igång än kan du börja ditt detektivarbete och se vilket tjänsteleverantör (åkeri) som du skall välja den dag lysdioderna tänds på din mediakonverterare. Här hjälper IP-Only oss i Byafiber att göra det enkelt. På en webbsida, en portal, kan du lista alla tjänsteleverantörer och jämföra dem. Den dagen du verkligen är inkopplad på fibernätet kommer du kunna klicka och välja den du vill ha.

Just bredden av åkerier (tjänsteleverantörer) och enkelheten att välja var en av anledningarna till IP-Only vann Byafibers upphandling av kommunikationsoperatör. Med nästan 250 anslutningar är det sannolikt att det finns flera olika krav på vad anslutningen skall göra. Andra föreningar väljer färdiga paketlösningar från ett åkeri.

Vänta med att säga upp abonnemang tills den dag du kan se att din fiberanslutning fungerar!
Det finns de som vill säga upp befintliga abonnemang så snart som möjligt, men erfarenheter från andra fibernät visar att det är en god idé att vara säker på att din fiberanslutning fungerar i praktiken innan du avslutar tjänster hos andra.